Перспективи розвитку машинобудівної галузі України: формування нової концепції промислової політики - Свєженцев, О. О.; Sviezhentsev, O. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2637-8883; ResearcherID: I-7090-2016 (Управління розвитком. - 2016. - № 2 (184) . - С.12-19, 2016)
Проаналізовано сучасний стан машинобудівної галузі України. Надано характеристику основним проблемам галузі та проведено їх класифікацію за 4-ма категоріями. Проаналізовано підхід до «м`якої» промислової політики у Європейському Союзі та запропоновано більш «жорстку» модель координації дій бізнесу та влади з застосуванням індикативного планування, враховуючи довготривалий кризовий стан машинобудівної галузі. Сформульовано основні складові побудови програми структурної перебудови галузі машинобудування. Розглянуто позитивні та негативні чинники впливу імплементації угоди про Асоціацію між Україною та країнами Європейського Союзу на стан машинобудівної галузі України.

The paper analyses the modern state of engineering industry sector of Ukraine. The main problems of this industrial sector are characterized and grouped in 4 categories. The approach of "soft" industrial policy in the European Union is analyzed and more "hard" model of business and government coordination with the use of indicative planning is proposed. The proposed model takes into account the long-term crisis state of the engineering industry. The basic components of the structural reconstruction program in machinery industry are formulated. The influence of the positive and negative factors of the implementation of Association agreement between Ukraine and the European Union countries at the state of engineering industry of Ukraine is considered.

Проанализировано современное состояние машиностроительной отрасли Украины. Дана характеристика основных проблем этой отрасли и произведена их классификация по 4-м категориям. Проанализирован подход «мягкой» промышленной политики в Европейском Союзе и предложена более «жесткая» модель координации действий бизнеса и власти с применением индикативного планирования, учитывая долгосрочное кризисное состояние машиностроительной отрасли. Сформулированы основные составляющие построения программы структурной перестройки отрасли машиностроения. Рассмотрены положительные и отрицательные факторы влияния имплементации соглашения об Ассоциации между Украиной и странами Европейского Союза на состояние машиностроительной отрасли Украины.
Перспективы развития машиностроительной отрасли Украины: формирование новой концепции промышленной политики
Development prospects of Ukrainian engineering industry: the formation of the new industrial policy concept
Свєженцев О.О. Перспективи розвитку машинобудівної галузі України: формування нової концепції промислової політики / О.О. Свєженцев // Управління розвитком. - 2016. - № 2 (184) .-С.12-19.
Keywords: Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; машинобудування; промислова політика; індикативне планування; модернізація; структурна перебудова; mechanical engineering; industrial policy; indicative planning; modernization; restructuring; машиностроение; промышленная политика; индикативное планирование; модернизация; структурная перестройка