Адміністративно-правові методи реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності - Музичук, О. М.; Muzychuk, O. M.; Димидюк, К. Д.; Dymydiuk, K. D. (Наше право. - 2022. - № 2. - С. 243-249, 2022)
Стаття присвячена дослідженню адміністративно-правових методів реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності. Обґрунтовано, що забезпечення державної політики у сфері підприємницької діяльності відбувається у межах відповідного адміністративно-правового механізму, який має в основі адміністративно-правові методи реалізації, за допомогою яких впорядковуються певні правовідносини. Виокремлено характерні ознаки адміністративно-правових методів реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності. Зважаючи на наукові тлумачення понять «метод», «адміністративно-правовий метод» будо запропоноване тлумачення поняття «адміністративно-правові форми реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності». Класифіковано адміністративноправові методи реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності за ступенем використання на основні та додаткові (акцесорні). Серед основних адміністративно-правових методів запропоновано виокремити: імперативні методи (переконання; примусу; контролю); диспозитивний метод (координації). До додаткових (акцесорних) адміністративно-правових методів реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності пропонуємо запропоновано віднести: спеціальні програмні методи (метод прогнозування; метод аналізу) та група організаційно-розпорядчих методів (організаційний метод – метод нормативного регламентування; розпорядчий метод – метод формалізації завдань та способів). Обґрунтовано, що завдяки запропонованій класифікації адміністративно-правових методів вдалося зрозуміти стан реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності. Підкреслено, що відмінністю додаткових (акцесорних) адміністративно-правових методів реалізації державної політики у сфері підприємницької діяльності від основних є те, що вони застосовуються виключно як основа адміністративноправового механізму реалізації державної політики у досліджуваній сфері.

The article is devoted to the study of administrative and legal methods of implementing state policy in the fi eld of entrepreneurial activity. It is substantiated that the provision of state policy in the fi eld of entrepreneurial activity takes place within the framework of the appropriate administrative-legal mechanism, which is based on administrative-legal methods of implementation, with the help of which certain legal relations are regulated. Characteristic features of administrative and legal methods of implementation of state policy in the fi eld of entrepreneurial activity are singled out. Taking into account the scientifi c interpretations of the concepts «method», «administrative-legal method», an interpretation of the concept «administrative-legal forms of implementation of state policy in the fi eld of entrepreneurial activity» will be proposed. Administrative and legal methods of implementing state policy in the fi eld of business activity are classifi ed according to the degree of use into basic and additional (accessory). Among the main administrative and legal methods, it is proposed to single out: imperative methods (persuasion; coercion; control); dispositive method (coordination). Additional (accessory) administrative and legal methods of implementing state policy in the fi eld of entrepreneurial activity include: special program methods (forecasting method; analysis method) and a group of organizational and administrative methods (organizational method – method of regulatory regulation; administrative method – method of formalizing tasks and methods). It is substantiated that thanks to the proposed classifi cation of administrative and legal methods, it was possible to understand the state of implementation of state policy in the fi eld of entrepreneurial activity. It is emphasized that the difference between additional (accessory) administrative-legal methods of implementing state policy in the fi eld of business activity and the main ones is that they are used exclusively as the basis of the administrative-legal mechanism for implementing state policy in the researched area.

Статья посвящена исследованию административно-правовых методов реализации государственной политики в сфере предпринимательской деятельности. Обосновано, что обеспечение государственной политики в сфере предпринимательской деятельности происходит в пределах соответствующего административно-правового механизма, имеющего в основе административно-правовые методы реализации, посредством которых упорядочиваются определенные правоотношения. Отмечены характерные признаки административно-правовых методов реализации государственной политики в сфере предпринимательской деятельности.
Keywords: адміністративно-правовий механізм; державна політика; правові методи; підприємець; підприємницька діяльність; administrative and legal mechanism; state policy; legal methods; entrepreneur; entrepreneurial activity; административно-правовой механизм; государственная политика; правовые методы; предприниматель; предпринимательская деятельность