Дорадча демократія: модернізація чи криза народовладдя? - Волошенюк, О. В.; Volosheniuk, O. V.; Волошенюк Олександр Володимирович (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. – 2021. – Вип. 66. – С. 36–41, 2021)
Досліджено переваги і недоліки моделі дорадчої (деліберативної) демократії. Розкрито її базові положення, теоретичні засади та практики реалізації у сучасних державах світу. Наголошено, що модель дорадчої демократії є перспективною спробою модернізації народовладдя в сучасному світі, переосмислення демократичних засад організації влади, адаптації класичної теорії демократії до сучасних потреб і викликів часу.

The advantages and disadvantages of the model of advisory (deliberative) democracy are studied. Its basic provisions, theoretical principles and practices of implementation in modern countries of the world are revealed. It is emphasized that the model of advisory democracy is a promising attempt to modernize democracy in the modern world, rethink the democratic principles of government, adapt the classical theory of democracy to modern needs and challenges of the time.

Исследованы преимущества и недостатки модели совещательной (делиберативной) демократии. Раскрыты ее базовые положения, теоретические основы и практики реализации в современных государствах мира. Отмечено, что модель совещательной демократии является перспективной попыткой модернизации народовластия в современном мире, переосмысления демократических принципов организации власти, адаптации классической теории демократии к современным потребностям и вызовам времени.
Deliberative democracy: modernization or crisis of democracy?
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; демократія; демократия; democracy; моделі демократії; модели демократии; models of democracy; дорадча демократія; совещательная демократия; deliberative democracy; деліберативна демократія; делиберативная демократия; народовладдя; народовластие; модернізація; модернизация; modernization