Кіберпереслідування як інформаційний злочин - Грищенко, Д. О.; Hryshchenko, D. O. D. O.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5066-7389 (Актуальні питання протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 15 листоп. 2017 р.). – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 31-33, 2017)
Зазначено, що поняття кіберпереслідування або кібербуллінгу стали актуальними темами для обговорення не тільки серед населення, а й в державних органах, в тому числі й правоохоронних, особливо в зв'язку зі збільшенням випадків суїциду серед неповнолітніх. В умовах тотальної інформатизації збільшилась кількість випадків інтернет-агресії, яка застосовується здебільшого щодо неповнолітніх. Зазначений вид агресії є популярним серед підлітків через можливість негативного анонімного впливу на іншу особу, що призводить до насильницької поведінки. Кібербулінг - це навмисний, неодноразово-повторюваний вплив на підлітка, засобами інформаційних технологій, що включають в себе розсилку повідомлень образливого і загрозливого характеру, поширення в мережі неправдивої інформації, а саме фото і відео за участю потерпілого.

It is noted that the concepts of cyber harassment or cyber bullying have become topical topics for discussion not only among the population, but also among government agencies, including law enforcement, especially in connection with the increase in suicide cases among minors. Under the conditions of total informatization, the number of cases of Internet aggression, used mainly against minors, has increased. This type of aggression is popular among adolescents due to the possibility of a negative anonymous influence on another person, which leads to violent behavior. Cyberbullying is a deliberate, repeatedly repeated influence on a teenager by means of information technology, including the distribution of messages of an offensive and threatening nature, the dissemination of false information on the network, namely photos and videos with the participation of the victim.

Отмечено, что понятия киберпреследования или кибербуллинга стали актуальными темами для обсуждения не только среди населения, но и государственных органов, в том числе и правоохранительных, особенно в связи с увеличением случаев суицида среди несовершеннолетних. В условиях тотальной информатизации увеличилось количество случаев интернет-агрессии, применяемой в основном в отношении несовершеннолетних. Указанный вид агрессии популярен среди подростков из-за возможности негативного анонимного воздействия на другое лицо, что приводит к насильственному поведению. Кибербуллинг – это умышленное, неоднократно-повторяющееся влияние на подростка, средствами информационных технологий, включающими в себя рассылку сообщений оскорбительного и угрожающего характера, распространение в сети ложной информации, а именно фото и видео с участием потерпевшего.
Грищенко Д. О. Кіберпереслідування як інформаційний злочин / Д. О. Грищенко // Актуальні питання протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 15 листоп. 2017 р.) / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ; Координатор проектів ОБСЄ в Україні. – Харків : ХНУВС, 2017. – С. 31 - 33.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки; Інтернет; кіберпереслідування; інформаційні злочини; Интернет; киберпреследование; информационные преступления; Internet; cyberstalking; information crimes; Кримінальне право. Criminal Law. Криминальное право; кібербуллінг; кибербуллинг; cyberbullying