Тіньова економічна діяльність та процес детінізації - Леонова, О. О.; Leonova, O. O. (Сучасні проблеми фінансового моніторингу : V Всеукр. наук.-практ. конф. : зб. матеріалів (м. Харків, 8-9 груд. 2016 р.). – Харків: ХНЕУ імені С. Кузнеця, ТО Ексклюзив, 2016. – С. 86-89, 2016)
Підкреслено, що тіньова економіка обумовлює виникнення комплексу негативних наслідків, основними серед яких є скорочення обсягів фінансового ресурсу держави, зростання податкового навантаження на неприхований сектор економіки, зниження інвестиційної привабливості національної економіки, видача зарплати у конвертах тощо. Процес детінізації економіки набуде належної результативності лише у разі створення державою стабільних сприятливих умов для нарощення суб’єктами господарювання економічної активності в офіційній економіці завдяки поліпшенню інвестиційного та підприємницького клімату в країні.

It is emphasized that the shadow economy causes the emergence of a complex of negative consequences, the main ones of which are the reduction of the state's financial resources, the increase in the tax burden on the undisguised sector of the economy, the decrease in the investment attractiveness of the national economy, the issuance of salaries in envelopes, etc. The process of detinization of the economy will be effective only if the state creates stable favorable conditions for business entities to increase economic activity in the official economy thanks to the improvement of the investment and business climate in the country.

Подчеркнуто, что теневая экономика обуславливает возникновение комплекса негативных последствий, основными из которых являются сокращение объемов финансового ресурса государства, рост налоговой нагрузки на не скрытый сектор экономики, снижение инвестиционной привлекательности национальной экономики, выдача зарплаты в конвертах и ​​т.д. Процесс детенизации экономики получит надлежащую результативность только в случае создания государством стабильных благоприятных условий для наращивания субъектами хозяйствования экономической активности в официальной экономике благодаря улучшению инвестиционного и предпринимательского климата в стране.
Леонова, О. О. Тіньова економічна діяльність та процес детінізації / Леонова О. О. // Сучасні проблеми фінансового моніторингу : V Всеукр. наук.-практ. конф. : зб. матеріалів (м. Харків, 8-9 груд. 2016 р.) / МОН України, Харк. нац. економ. ун-т імені Семена Кузнеця, Харк. нац. ун-т внутр. справ, Харк. нац. ун-т будівництва та архітектури, Харк. ін-т фінансів укр. держ. ун-ту фінансів та міжнар. торгівлі, Навч.-метод. відділ держфінмоніторингу України у Східному регіоні. – Харків: ХНЕУ імені С. Кузнеця, ТО Ексклюзив, 2016. – С. 86-89.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; тіньова економіка; shadow economy; теневая экономика; тіньова економічна діяльність; shadow economic activity; теневая экономическая деятельность; детінізація; detinization; детенизация