Профілактичні заходи в системі запобігання кримінальним правопорушенням - Лук'яненко, С. В.; Lukianenko, S. V.; Назаров, О. М.; Nazarov, O. M. (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35). - С. 367-375, 2025)
У статті стисло викладено: основні профілактичні заходи щодо запобігання правопорушенням, що втілюються правоохоронними органами, об’єкти профілактики та суб’єкти профілактичних заходів; думки законодавців та погляди юристів минулого. Розглянуто зміст основних рівнів запобігання злочинності, заходи індивідуального запобігання кримінальним правопорушенням, види індивідуально-профілактичних заходів, групи суб’єктів кримінально-превентивної діяльності. Проаналізовано стан кримінологічної профілактики на загальнодержавному рівні. Висловлено пропозиції для розроблення нормативно-правових актів, направлених на організацію та здійснення державної політики щодо запобігання й протидії злочинності.

The article briefly outlines: the main preventive measures to prevent offenses implemented by law enforcement agencies, objects of prevention and subjects of preventive measures; the opinions of legislators and the views of lawyers of the past. The content of the main levels of crime prevention, individual crime prevention measures, types of individual preventive measures, and groups of crime prevention subjects are considered. The state of criminological prevention at the national level is analyzed. Proposals were made regarding the development of regulatory legal acts aimed at organizing and implementing state policy on preventing and combating crime.
Preventive measures in preventing offenses
Keywords: профілактика; запобігання; протидія; злочинність; кримінологічна профілактика; об’єкти профілактики; суб’єкти профілактики; профілактичні заходи; prevention; counteraction; crime; criminological prevention; objects of prevention; subjects of prevention; preventive measures