Обов’язкова вакцинація: пошук балансу - Покутня, А. М.; Pokutnia, A. M. (Права людини в Україні: минуле, сьогодення, майбутнє : тези доп. учасників Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 груд. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 117-118, 2021)
Відмічено, що хоча ми і маємо право на захист життя та здоров’я, однак держава в певних випадках може обмежити його в цілях, які відповідають вимогам демократичної держави і у визначених пропорційних обсягам.

It was noted that although we have the right to protect life and health, the state can in certain cases to limit it in the goals that meet the requirements of a democratic state and in the determined proportional volumes.

Отмечено, что хотя мы и имеем право на защиту жизни и здоровья, однако государство в некоторых случаях может ограничить его в целях, отвечающих требованиям демократического государства и в определенных пропорциональных объемах.
Keywords: право людини на життя; обов’язкова вакцинація; коронавірусна інфекція; human right to life; mandatory vaccination; coronavirus infection; право человека на жизнь; обязательная вакцинация; коронавирусная инфекция