Суб’єкти права законодавчої ініціативи в зарубіжних країнах - Перерва, Ю. М.; Pererva, Yu. M. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2010. – № 4 (51). Ч. 1. – С. 53-59, 2010)
Досліджено коло суб’єктів законодавчої ініціативи в парламентах зарубіжних країн. Зокрема, визначено поняття «право законодавчої ініціативи» та розглянуто його співвідношення з поняттям «законодавча ініціатива». Встановлено, що право законодавчої ініціативи може належати парламенту (окремим депутатам, колективам депутатів, комітетам, комісіям), виконавчій владі, главі держави, суб’єктам федерації (адміністративно-територіальних одиниць), виборцям, політичним партіям, громадським організаціям. Зроблено висновок, що залежно від кількості суб’єктів, що мають таке право, можна виділити односуб’єктну, двосуб’єктну та багатосуб’єктну законодавчу ініціативу. Subjects of the legislative initiative in the foreign countries’ parliaments are examined. The concept «The right of the legislative initiative» in particular is defined; its correlation with the concept «The legislative initiative» is viewed. It is determined that the right of the legislative initiative may belong to a parliament (to separate deputies, collectives of deputies, committees, commissions), executive power, the head of the country, subjects of federation (administrative and territorial units), electors, political parties, public organizations. A conclusion is made, that depending on the number of subjects that have such a right it is possible to mark out monosubject, double-subject and multi-subject legislative initiative. Исследован круг субъектов законодательной инициативы в парламентах зарубежных стран. В частности, определено понятия «право законодательной инициативы» и рассмотрено его соотношение с понятием «законодательная инициатива». Установлено, что право законодательной инициативы может принадлежать парламенту (отдельным депутатам, коллективам депутатов, комитетам, комиссиям), исполнительной власти, главе государства, субъектам федерации (административно-территориальных единиц), избирателям, политическим партиям, общественным организациям. Сделан вывод, что в зависимости от количества субъектов, которые имеют такое право, можно выделить односубъектную, двухсубъектную и многосубъектную законодательную инициативу.
Subjects of the law of legislative initiative in foreign countries
Субъекты права законодательной инициативы в зарубежных странах
Перерва, Ю. М. Суб’єкти права законодавчої ініціативи в зарубіжних країнах / Ю. М. Перерва // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2010. – № 4 (51). Ч. 1. – С. 53-59.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; зарубіжні країни; зарубежные страны; foreign countries; право законодавчої ініціативи; право законодательной инициативы; right of the legislative initiative; законодавча ініціатива; законодательная инициатива; legislative initiative; парламент; parliament