Самоздійсненність у стагнаційному і ресурсному вимірах та аксіологічна компетентність особистості - Большакова, А. М.; Bolshakova, A. M.; Дубінін, Д. О.; Dubinin, D. O. (Наукові перспективи. - 2024. - № 9(51). - С. 1135-1148, 2024)
Самоздійсненння є важливою характеристикою людського буття, перетворює людину на активного творця власного життєвого проєкту, суб’єкта життєтворчості. У свою чергу, досягнення стану самоздійсненності розглядається як важливий критерій психологічного благополуччя особистості. Самоздійснення також приховує певні ризики та виклики. Втіленням негативного, стагнаційного виміру самоздійсненності є особистісна реалізованість – психічний образ, в якому відображено суб’єктивно незадовільну оцінку результатів, перебігу та перспектив реалізації особистісного потенціалу людини, суб’єктивне уявлення про вичерпаність особистісного потенціалу. Метою статті є емпіричне дослідження аксіологічної компетентності особистості у контексті її взаємозв’язку з ресурсними та стагнаційними проявами самоздійсненності особистості. Аксіологічну компетентність визначено як здатність розуміти, цінувати і оцінювати цінності, вибирати дії та приймати рішення, які відповідають цінностям, впливати на свої власні ціннісні орієнтації і поведінку на основі цих цінностей. Для діагностики аксіологічної компетентності використано Опитувальник аксіологічної компетентності, який має з п’ять шкал: ціннісна рефлексія – здатність до усвідомлення та аналізу цінностей, компетентність у критичному мисленні в ціннісній сфері; ціннісна самореалізація – вміння виражати власні цінності та реалізовувати їх на практиці в різних життєвих сферах; ціннісна гармонійність – здатність до вирішення внутрішньоособистісних конфліктів, що стосуються ціннісних аспектів; ціннісний розвиток – компетентність у плануванні та реалізації дій для розвитку ціннісної сфери, а також гнучкість у цінностях; ціннісна толерантність – компетентність у вирішенні міжособистісних конфліктів, що виникають на ґрунті цінностей, а також про толерантність і емпатію щодо різних ціннісних поглядів у взаємодії з іншими. Емпіричне дослідження дозволило встановити, що високі показники аксіологічної компетентності корелюють з низькими оцінками особистісної реалізованості. Особи з високим рівнем аксіологічної компетентності, які здатні усвідомлювати та реалізовувати свої цінності, частіше відчувають задоволення від результатів свого життя та процесів самоздійснення, вона є активнішими та вмотивованішими у поточному моменті життя, мають позитивніші очікування щодо майбутнього. У той же час, низькі показники аксіологічної компетентності пов’язані з відчуттям стагнації самоздійснення та незадоволеності. Отримані дані дозволяють обґрунтувати припущення про важливість розвитку аксіологічної компетентності як одного з чинників, що сприяють особистісній реалізації та досягненню ресурсного виміру особистісної самоздійсненності.

The process of self-fulfilment is an important characteristic of human existence, it turns a person into an active creator of his own life project, a subject of life. In turn, achieving a state of self-actualization is considered an important criterion for the psychological well-being of an individual. Self-fulfilment also hides certain risks and challenges. The embodiment of the negative, stagnant dimension of self-fulfilmentness is personal realizationness – a mental image that reflects a subjectively unsatisfactory assessment of the results, progress and prospects of realizing a person's personal potential, a subjective idea of the exhaustion of personal potential. The purpose of the article is an empirical study of the axiological competence of the individual in the context of its relationship with the resourceful and stagnant manifestations of the self-fulfilmentness. Axiological competence is defined as the ability to understand, appreciate and evaluate values, to choose actions and make decisions that correspond to values, to influence one's own value orientations and behavior based on these values. To diagnose axiological competence, the Questionnaire of axiological competence was used. The Questionnaire of axiological competence has five scales: value reflection – the ability to understand and analyze values, competence in critical thinking in the value sphere; value self-realization – the ability to express one's own values and implement them in practice in various spheres of life; value harmony – the ability to resolve intrapersonal conflicts related to value aspects; value development – competence in planning and implementation of actions for the development of the value sphere, as well as flexibility in values; value tolerance – competence in solving interpersonal conflicts arising on the basis of values, as well as tolerance and empathy for different value views in interaction with others. Empirical research made it possible to establish that high indicators of axiological competence are correlated with low estimates of personal realization. Persons with a high level of axiological competence, who are able to understand and realize their values, are more likely to feel satisfaction with the results of their lives and the processes of self-realization, they are more active and motivated in the current moment of life, and have more positive expectations about the future. At the same time, low indicators of axiological competence are associated with a sense of stagnation of self-realization and dissatisfaction. The obtained data allow us to substantiate the assumption about the importance of the development of axiological competence as one of the factors contributing to personal realization and the achievement of the resource dimension of personal self-fulfilmentness.

Исследована аксиологическая компетентность личности в контексте ее взаимосвязи с ресурсными и стагнационными проявлениями самореализации личности.
Self- fulfilmentness in stagnation and resource dimensions and axiological competence of person
Keywords: самоздійснення; самоздійсненність; самореалізація; особистісна реалізованість; особистісний потенціал; аксіологічна компетентність; ціннісна сфера; перспектива; рефлексія; гармонійність; розвиток; толерантність; резілієнтність; поліцейські; self-fulfilment; self-fulfilmentness; self-realization; realization; personal potential; personal realization; axiological competence; value sphere; perspective; reflection; harmony; development; tolerance; resilience; police officers; самореализация; личностная реализованность; личностный потенциал; аксиологическая компетентность; ценностная сфера; рефлексия; гармоничность; развитие; толерантность; резилиентность; полицейские