Окремі питання визначення природи права на освіту - Загородній, С. А.; Zagorodniy, S. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2668-3121 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 144-146., 2019)
Зроблено висновок, що право на освіту можна розглядати як один із елементів змісту правоздатності фізичної особи, що реалізується шляхом вчинення заінтересованою особою відповідних активних дій, та як різновид суб’єктивних прав, а саме, особистого немайнового права, що забезпечує соціальне буття фізичної особи. Реалізація права на освіту у запропонованому розумінні потребує подальшого проведення спеціальних наукових досліджень та удосконалення законодавства.

It is concluded that the right to education can be considered as one of the elements of the content of the legal capacity of an individual, realized by the interested person performing appropriate active actions, and as a kind of subjective rights, namely a personal non-property right that ensures the social existence of an individual. The implementation of the right to education in the proposed understanding requires further special scientific research and improvement of legislation.

Заключено, что право на образование можно рассматривать как один из элементов содержания правоспособности физического лица, реализуемого путем совершения заинтересованным лицом соответствующих активных действий, и как разновидность субъективных прав, а именно личного неимущественного права, обеспечивающего социальное бытие физического лица. Реализация права на образование в предложенном понимании требует дальнейшего проведения специальных научных исследований и усовершенствования законодательства.
Загородній, С. А. Окремі питання визначення природи права на освіту / С. А. Загородній // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна, (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 144-146.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; право на освіту; право на образование; right to education; природа права на освіту; природа права на образование; nature of the right to education; зобов’язальне правовідношення; обязательственное правоотношение; obligation relationship; особисті немайнові права; личные неимущественные права; personal non-property rights; право на свою поведінку; право на свое поведение; right to one's own behavior; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; правоздатність фізичної особи; правоспособность физического лица; legal capacity of an individual