Інтелектуальне життя української діаспори - Чередник, С. О.; Cherednyk, S. O.; Семерянин, Т. О.; Semerianyn, T. O. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 328-329, 2021)
Визначено, що представники української спільноти США та багатьох інших країн Європейського Союзу у ХХІ столітті все активніше беруть участь у роботі Світового Конгресу Українців, молодіжних організацій, політичних угрупувань, спілок, фундацій та злетів, дбаючи про збереження етнічної ідентичності, формують сучасне покоління національної інтелігенції, гідно представляють українські інтереси за кордоном, демонструючи інтелектуальний потенціал співвітчизників у всьому світі.

It was determined that representatives of the Ukrainian community in the USA and many other European countries Union in the 21st century increasingly participate in the work of the World Congress of Ukrainians, youth organizations, political groups, unions, foundations and gatherings, taking care of preservation of ethnic identity, form the modern generation of national intelligentsia, decently represent Ukrainian interests abroad, demonstrating the intellectual potential of compatriots all over the world.

Определено, что представители украинского сообщества США и многих других стран Европейского Союза в XXI веке все активнее участвуют в работе Всемирного Конгресса Украинцев, молодежных организаций, политических группировок, союзов, фондов и взлетов, заботясь о сохранение этнической идентичности, формируют современное поколение национальной интеллигенции, достойно представляют интересы за рубежом, демонстрируя интеллектуальный потенциал соотечественников во всем мире.
Keywords: українська діаспора; Ukrainian diaspora; украинская диаспора; інтелектуальний потенціал; intellectual potential; интеллектуальный потенциал; етнічна ідентичність; ethnic identity; этническая идентичность