Конституційно-правове забезпечення екологічної безпеки у сфері господарювання - Кирєєва, І. В.; Kyrieieva, I. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5447-4314 (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 210-212., 2019)
Автор статті надав висновок: право на безпечне для життя і здоров’я довкілля має бути забезпечено кожним суб’єктом правовідносин в межах конкретних правовідносин; незалежно від того, у чий власності знаходяться природні об’єкти (приватних суб’єктів, територіальних громад чи держави), їх власники та користувачі мають право на відшкодування шкоди, завданої порушенням вимог законодавства щодо забезпечення екологічної безпеки; держава в особі уповноважених органів має сприяти захисту права на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди, у тому числі й у судовому порядку.

The author of the article gave a conclusion: the right to a safe environment for life and health must be ensured by each subject of legal relations within specific legal relations; regardless of who owns natural objects (private entities, territorial communities or the state), their owners and users have the right to compensation for damage caused by violation of the requirements of the law to ensure environmental safety; the state, represented by authorized bodies, should contribute to the protection of the right to a safe environment for life and health and to compensation for the harm caused by the violation of this right, including in court.

Автор статьи дал заключение: право на безопасную для жизни и здоровья окружающую среду должно быть обеспечено каждым субъектом правоотношений в пределах конкретных правоотношений; независимо от того, в чьей собственности находятся природные объекты (частных субъектов, территориальных общин или государства), их владельцы и пользователи имеют право на возмещение вреда, причиненного нарушением требований законодательства по обеспечению экологической безопасности; государство в лице уполномоченных органов должно способствовать защите права на безопасную для жизни и здоровья окружающую среду и на возмещение причиненного нарушением этого права вреда, в том числе и в судебном порядке.
Кирєєва, І. В. Конституційно-правове забезпечення екологічної безпеки у сфері господарювання / І. В. Калєніченко, Д. В. Слинько // Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 210-212.
Keywords: Екологічне право. Environmental law. Экологическое право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; екологічна безпека; экологическая безопасность; environmental safety; право на безпечне для життя і здоров’я довкілля; право на безопасную для жизни и здоровья окружающую среду; right to a safe environment for life and health; право на відшкодування шкоди; право на возмещение ущерба; right to compensation; право вільного доступу до інформації про стан довкілля; право свободного доступа к информации о состоянии окружающей среды; right of free access to information about the state of the environment; забезпечення екологічної безпеки; обеспечение экологической безопасности; ensuring environmental safety; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право