Особливості тактики окремих слідчих (розшукових) дій при розслідуванні умисних убивств з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості - Галагуря, Є. Л.; Halahuria, Ye. L. (Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка. – 2017. – № 2 (78). – С. 252-260, 2017)
Розглянуто специфіку тактики окремих слідчих (розшукових) дій при розслідуванні умисних убивств з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Визначено, що труднощі обрання правильної тактики проведення окремих слідчих дій при розслідуванні злочину цього виду, обумовлені складним механізмом доведення мотиву злочину, неоднозначною правовою оцінкою дій винних, з відсутністю необхідного та достатнього криміналістичного забезпечення процесу розслідування цих злочинів. Зауважено, що особливість тактичних прийомів при проведенні таких слідчих дій як, огляд місця події, огляд трупа, допит підозрюваного, допит свідків та призначення експертизи полягає в необхідності діяти обережно, застосовувати нетрадиційні версії та розробляти для допиту питання, які будуть спрямовані на розкриття мотиву злочину.

The specifics of the tactics of individual investigative (search) actions in the investigation of intentional murders motivated by racial, national or religious intolerance are considered. It was determined that the difficulties of choosing the correct tactics for carrying out individual investigative actions in the investigation of this type of crime are due to the complex mechanism of proving the motive of the crime, the ambiguous legal assessment of the actions of the guilty, with the lack of necessary and sufficient forensic support for the investigation of these crimes. It is noted that the peculiarity of tactical techniques in the conduct of such investigative actions as inspection of the scene of the incident, examination of the corpse, interrogation of the suspect, interrogation of witnesses and the appointment of an expert opinion consists in the need to act carefully, use non-traditional versions and develop questions for interrogation that will be aimed at revealing the motive of the crime .

Рассмотрена специфика тактики отдельных следственных (розыскных) действий при расследовании умышленных убийств по мотивам расовой, национальной или религиозной нетерпимости. Определено, что трудность избрания правильной тактики проведения отдельных следственных действий при расследовании преступлений этого вида, обусловлена сложным механизмом доказывания мотива преступления, неоднозначной правовой оценкой действий виновных, с отсутствием необходимого и достаточного криминалистического обеспечения процесса расследования этих преступлений. Автор отмечает, что особенность тактических приемов при проведении таких следственных действий как осмотр места происшествия, осмотр трупа, допрос подозреваемого, допрос свидетелей и назначение экспертизы состоит в необходимости действовать осторожно, применять нетрадиционные версии и разрабатывать для допросов вопросы, которые будут направлены на раскрытие мотива преступления.
Features of tactics of investigative (search) actions in investigation of intentional murders caused by racial, national or religious intolerance motives
Особенности тактики отдельных следственных (розыскных) действий при расследовании умышленных убийств по мотивам расовой, национальной или религиозной нетерпимости
Галагуря, Є. Л. Особливості тактики окремих слідчих (розшукових) дій при розслідуванні умисних убивств з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості / Є. Л. Галагуря // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка. – 2017. – № 2 (78). – С. 252-260.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; умисне вбивство; premeditated murder; умышленное убийство; мотив расової, національної чи релігійної нетерпимості; motive of racial, national or religious intolerance; мотив расовой, национальной или религиозной нетерпимости; тактика окремих слідчих (розшукових) дій; tactics of individual investigative (search) actions; тактика отдельных следственных (розыскных) действий; розслідування вбивств; murder investigation; расследование убийств; огляд місця події; inspection of the scene; осмотр места происшествия; допит; interrogation; допрос