Притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в формуванні ефективного механізму захисту прав людини - Ніколенко, І. Ю.; Nikolenko, I. Yu. (Права людини в Україні: минуле, сьогодення, майбутнє : тези доп. учасників Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 груд. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 46-47, 2021)
Зазначено, що в Україні суди покликані здійснювати правосуддя відповідно до правових принципів, які відповідають за непорушність прав людини та виступають гарантією справедливого, незалежного, неупередженого розгляду справ. Але існують випадки коли, суди поступаються професіоналізмом та вчиняють грубі дисциплінарні правопорушення. В такому випадку важливо звернутися до практики інших європейських країн, які мають налагоджену систему. Також важливо внести певних змін до закону, який передбачає санкції суддями за такі порушення.

It is noted that in Ukraine, courts are called upon to administer justice in accordance with legal principles that are responsible for the inviolability of human rights and act as a guarantee of fair, independent, impartial consideration of cases. But there are cases when courts compromise professionalism and commit gross disciplinary offenses. In this case, it is important to refer to the practice of other European countries that have an established system. It is also important to make certain changes to the law, which provides for sanctions by judges for such violations.

Отмечено, что в Украине суды призваны осуществлять правосудие в соответствии с правовыми принципами, которые отвечают за незыблемость прав человека и выступают гарантией справедливого, независимого, беспристрастного рассмотрения дел. Но существуют случаи, когда суды уступают профессионализму и совершают грубые дисциплинарные правонарушения. В таком случае важно обратиться к практике других европейских стран, имеющих отлаженную систему. Также важно внести определенные изменения в закон, предусматривающий санкции судьями за такие нарушения.
Keywords: судді; дисциплінарна відповідальність; зарубіжний досвід; judges; disciplinary responsibility; foreign experience; судьи; дисциплинарная ответственность; зарубежный опыт