Порівняльний аналіз поняття «домашнє насильство» в зарубіжних країнах (цивільно-правовий аспект) - Науменко, М. В.; Naumenko, M. V. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2023. - № 6. - С. 155-157, 2023)
Надано порівняльний аналіз поняттю «домашнє насильство» в зарубіжних країнах (цивільно-правовий аспект), досліджено світовий досвід у сфері боротьби із насильством в сім’ї. Проаналізовано та розглянуто можливість впровадження передового досвіду багатьох країн світу до національної правової системи України. На теперішній час відбувається удосконалення практики та політики протидії насильству як в економічно розвинених країнах світу, так і в тих, що розвиваються. На протидію тим формам насильства, які донедавна вважалися звичайною справою сім’ї чи окремої людини країни приймають відповідні закони, впроваджують державні програми, вживають спеціальних заходів. В статті розглянуто найбільш позитивний досвід в державах Європи та інших країнах світу щодо запобігання домашньому насильству. Доведено, що позитивний досвід запобігання проявам домашнього насильства в європейських країнах найбільш прийнятним для України. Обґрунтовано необхідність вивчення та впровадження найкращих зарубіжних практик у вітчизняне правове поле є необхідним та допоможе Україні вирішити низку проблем, що виникають сьогодні у сфері протидії домашньому насильству та мінімізації його проявів у майбутньому. Досліджено поняття «домашнє насильство» в законодавстві зарубіжних країн. Більш детально в роботі зроблений аналіз законодавства Австрії та впровадження досвіду Австрії щодо протидії домашньому насильству в Україні. В умовах реформування та становлення національного законодавства щодо протидії домашньому насильству в Україні, позитивним є врахування та аналіз міжнародного досвіду щодо протидії цьому негативному явищу. Звичайно, це має бути не пряме копіювання норм чи заходів протидії домашньому насильству, а запозичення та врахування механізму правового регулювання.

The article is devoted to a comparative analysis of the concept of "domestic violence" in foreign countries (civil-legal aspect) to the study of world experience in the field of combating violence in the family. The paper analyzed and considered the possibility of introducing the best practices of many countries of the world into the national legal system of Ukraine. Currently, the practice and policy of combating violence is being improved both in the economically developed countries of the world and in those that are developing. Countries adopt appropriate laws, implement state programs, and take special measures to counter those forms of violence that until recently were considered the normal business of a family or an individual. The article examines the most positive experience in the countries of Europe and other countries of the world regarding the prevention of domestic violence. It has been proven that the positive experience of preventing manifestations of domestic violence in European countries is the most acceptable for Ukraine. The article substantiates the need to study and implement the best foreign practices into the domestic legal field, which is necessary and will help Ukraine to solve several problems that arise today in the field of combating domestic violence and minimizing its manifestations in the future. The concept of “domestic violence” in the legislation of foreign countries has been studied. In more detail, the work analyzes Austrian legislation and the implementation of Austria’s experience in combating domestic violence in Ukraine. In the conditions of reforming and formation of national legislation on combating domestic violence in Ukraine, it is positive to consider and analyze international experience in combating this negative phenomenon. Of course, this should not be a direct copying of norms or measures against domestic violence but borrowing and taking into account the mechanism of legal regulation.

Дан сравнительный анализ понятию «домашнее насилие» в зарубежных странах (гражданско-правовой аспект), исследован мировой опыт в сфере борьбы с насилием в семье. В работе проанализирована и рассмотрена возможность внедрения передового опыта многих стран мира в национальную правовую систему Украины. В настоящее время происходит усовершенствование практики и политики противодействия насилию как в экономически развитых странах мира, так и в развивающихся странах. В противодействие тем формам насилия, которые до недавнего времени считались обычным делом семьи или отдельного человека, страны принимают соответствующие законы, внедряют государственные программы, принимающие специальные меры. В условиях реформирования и становления национального законодательства о противодействии домашнему насилию в Украине, позитивным есть учитывание и анализ международного опыта противодействия этому негативному явлению. Конечно, это должно быть не прямое копирование норм или мер противодействия домашнему насилию, а заимствование и учет механизма правового регулирования.
Comparative analysis of the concept of “domestic violence” in foreign countries (civil-legal aspect)
Keywords: цивільно-правовий аспект; civil and legal aspect; гражданско-правовой аспект; домашнє насильство; domestic violence; домашнее насилие; запобігання домашньому насильству; prevention of domestic violence; предотвращение домашнего насилия; зарубіжний досвід; foreign experience; зарубежный опыт