Проблема емоційного інтелекту працівників сектору безпеки та оборони у закордонних дослідженнях - Філоненко, В. М.; Filonenko, V. M. (Наукові інновації та передові технології. – 2024. – № 8 (36). – С. 1688-1700, 2024)
У статті наведені результати теоретичного аналізу проблеми емоційного інтелекту працівників сектору безпеки та оборони, презентовані у закордонних наукових публікаціяхза останні 15 років. Зазначено, що діяльність поліцейських та військовослужбовців під час війни здійснюється в екстремальних, афективно напружених та сповнених ризиком умовах, що обумовлює необхідність усвідомлення власних емоцій та розуміння емоційних станів інших людей, спроможності до їх аналізу та регуляції, які забезпечує емоційний інтелект. Констатовано, що емоційний інтелект передбачає поєднання емоційних і когнітивних процесів в особистісному просторі структури особистості та трактується як розумова здатність, риса, констеляція компетенцій та навичок або емоційних здібностей і метаемоційних характеристик. Розглянуто результати досліджень закордонних науковців, які свідчать про значущий позитивний вплив емоційного інтелекту на подолання поліцейськими та військовослужбовцями стресу, переробку негативних емоцій після стресових подій, благополуччя, підтримання внутрішньособис-тісного, емоційного та соціального балансу, сприяє деескалації конфліктів та конструктивному спілкуванню з колегами та цивільними громадянами. Підкреслюється, що аналіз наукових напрацювань у галузі закордонної юридичної та мілітарної психології демонструє важливу роль емоційного інтелекту в інтеграції різних сфер моралі, як чинника попередження відхильної та протиправної поведінки, насильства та агресивних дій. Приділено увагу фактам, наведеним у розглянутих наукових публікаціях, котрі висвітлюють неоднорідність функціонування емоційного інтелекту у гендерному ракурсі, а також його диференційований вплив напросоціальну та непросоціальну поведінку. Обґрунтовано необхідність більш цілеспрямованої уваги до емоційного інтелекту з боку науковців та практиків у сфері мілітарної, юридичної психології та поліціювання, навчання та кадрового менеджменту Зазначено, щоперспективи подальшої роботи передбачають імплементацію дослідницьких підходів, запропонованих закордонними авторами, у власні емпіричні дослідження.

The article presents the results of a theoretical analysis of the problem of emotional intelligence of security and defense sector employees, presented in foreign scientific publications over the past 15 years. It is noted that the activities of policemen and military personnel during the war are carried out in extreme, affectively tense and full of risk conditions, which determines the need to be aware of one's own emotions and understand the emotional states of other people, the ability to analyze and regulate them, which is provided by emotional intelligence. It was established that emotional intelligence involves a combination of emotional and cognitive processes in the personal space of the personality structure and is interpreted as a mental ability, a trait, a constellation of competencies and skills or emotional abilities and meta-emotional characteristics. The results of studies by foreign scientists are considered, which testify to the significant positive impact of emotional intelligence on coping stress by policemen and military personnel, processing negative emotions after stressful events, well-being, maintaining intrapersonal, emotional and social balance, contributing to the de-escalation of conflicts and constructive communication with colleagues and civilians. It is emphasized that the analysis of scientific developments in the field of foreign legal and military psychology demonstrates the important role of emotional intelligence in the integration of various spheres of morality, as a factor in the prevention of deviant and illegal behavior, violence and aggressive actions. Attention is paid to the facts presented in the reviewed scientific publications, which highlight the heterogeneity of the functioning of emotional intelligence from a gender perspective, as well as its differential impact on prosocial and non-social behavior. The need for more targeted attention to emotional intelligence on the part of scientists and practitioners in the field of military, legal psychology and policing, training and personnel management is substantiated. It is noted that the prospects for further work include the implementation of research approaches proposed by foreign authors in their own empirical studies.

В статье приведены результаты теоретического анализа проблемы эмоционального интеллекта работников сектора безопасности и обороны, представленные в зарубежных научных публикациях за последние 15 лет.
The problem of emotional intelligence of security and defense employees in foreign studies
Keywords: психологія; зарубіжний досвід; відхильна поведінка; військовослужбовці; ґендер; емоційний інтелект; мораль; працівники сектору безпеки та оборони; поліцейські; протиправна поведінка; стрес; сектор безпеки та оборони; deviant behavior; military personnel; gender; emotional intelligence; morale; security and defense sector employees; police officers; illegal behavior; stress; девіантна поведінка; девиантное поведение; военнослужащие; гендер; эмоциональный интеллект; мораль; работники сектора безопасности и обороны; полицейские; противоправное поведение; стресс