Нелегальна міграція в країнах ЄС: сучасний стан та виклики для українських біженців - Лучик, С. Д.; Luchyk, S. D.; Світлана Лучик (Війна в Україні: зроблені висновки та незасвоєні уроки: зб. тез Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Львів, 22–23 лют.о 2024 р.) / МВС України, Львів. держ. ун-т внутр. справ, НАПН України, Консульт. місія ЄС. – Київ – Львів – Харків, 2024. – С. 521-525, 2024)
Зазначено, що повномасштабна війна, розв’язана росією проти України, змусила близько восьми мільйонів українців стати вимушеними мігрантами та шукати прихистку в інших країнах, у тому числі країнах ЄС. Розкрито проблеми, що виникають у зв'язку з нелегальною міграцією.

It is noted that the full-scale war unleashed by Russia against Ukraine forced about eight million Ukrainians to become forced migrants and seek refuge in other countries, including EU countries. The problems arising in connection with illegal migration are revealed.

Отмечено, что полномасштабная война, развязанная Россией против Украины, заставила около восьми миллионов украинцев стать вынужденными мигрантами и искать убежища в других странах, в том числе странах ЕС. Раскрыты проблемы, возникающие в связи с нелегальной миграцией.
Keywords: Україна; біженці; нелегальна міграція; країни ЄС; Ukraine; refugees; illegal migration; EU countries; Украина; беженцы; нелегальная миграция; страны ЕС