Упровадження штучного інтелекту у криміналістичні дослідженні - Зозуля, Є. В.; Zozulia, Ye. V.; Зозуля Євгеній Вікторович (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 643-647, 2025)
Застосування штучного інтелекту та віртуальної реальності в криміналістиці демонструє значний потенціал для трансформації традиційних методів розслідування. Штучний інтелект дозволяє ефективно обробляти великі обсяги даних, автоматизувати аналіз доказів та підвищувати точність висновків, що є особливо важливим у сучасних умовах, коли обсяги інформації постійно зростають. Віртуальна реальність, у свою чергу, надає слідчим та судовим експертам можливість детально відтворювати місце злочину, тестувати гіпотези та наочно презентувати докази в залі суду.

The application of artificial intelligence and virtual reality in forensics demonstrates significant potential for transforming traditional investigative methods. Artificial intelligence allows for the efficient processing of large volumes of data, automates the analysis of evidence, and increases the accuracy of conclusions, which is especially important in today's conditions, when the volume of information is constantly growing. Virtual reality, in turn, provides investigators and forensic experts with the opportunity to recreate the crime scene in detail, test hypotheses, and visually present evidence in the courtroom.
Keywords: штучний інтелект; криміналістика; машинне навчання; глибоке навчання; обробка природної мови; технологія віртуальної реальності; artificial intelligence; forensics; machine learning; deep learning; natural language processing; virtual reality technology