Проблеми теорії та практики систематизації трудового законодавства : автореферат дисертації - Обушенко, Н. М.; Obushenko , N. M.; Могілевський, Л. В. - науковий консультант (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2020)
Дисертаційне дослідження присвячено проблемі теорії та практики систематизації трудового законодавства. У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, що полягає у визначенні теоретичних та практичних проблем систематизації трудового законодавства, а також опрацюванні відповідних пропозицій та рекомендацій щодо їх розв’язання. У роботі розкрито ґенезу трудового законодавства в Україні, з’ясовано роль і значення систематизації українського законодавства, систематизовано концептуальні підходи до розуміння сутності й ознак трудового законодавства України, проаналізовано стан дослідження проблеми систематизації цього законодавства, розкрито теоретикометодологічні підходи до розуміння сутності систематизації трудового законодавства, класифіковано принципи його систематизації, встановлено її мету, завдання та функції, охарактеризовано об’єкт та суб’єкт систематизації трудового законодавства, з’ясовано її технологію та етапи, виявлено особливості систематизації законів України, підзаконних нормативно-правових актів, локальних нормативно-правових актів і міжнародних нормативно-правових актів у сфері праці, встановлено сутність та особливості інкорпорації як способу систематизації трудового законодавства, охарактеризовано кодифікацію як спосіб систематизації трудового законодавства, узагальнено зарубіжний досвід такої систематизації та запропоновано можливості його використання в Україні, а також запропоновано концептуальні засади систематизації трудового законодавства.

Thesis research is focused on the problem of the theory and practice of systematization of the Labor Legislation. The thesis includes theoretical generalization and new decision of the scientific goal, which is to determine theoretical and practical problems of systematization of the Labor Legislation as well as the development of appropriate proposals and recommendations for their solution. The genesis of the labor legislation of Ukraine has been revealed in the thesis, the role and significance of systematization of the Ukrainian legislation has been determined, conceptual approaches to understanding of the essence and features of the labor legislation of Ukraine have been systematized, the state of the study of the issue of the problem of such legislation systematization has been analysed, theoretical and methodological approaches to understanding of the essence of systematization of the labor legislation have been revealed, principles of its systematization has been classified, its goal, tasks and functions have been determined, object and subject of systematization of the labor legislation have been characterized, its technology and stages have been established, peculiarities of systematization of Laws of Ukraine, delegated legislation, local regulatory legal acts and international regulatory legal acts in the field of work have been determined, the essence and peculiarities of incorporation as the way of systematization of the labor legislation have been identified, codification as a way of systematization of the labor legislation have been characterized, foreign experience of such systematization has been generalized and possibilities of its application in Ukraine and conceptual framework of systematization of the labor legislation have been proposed.

Диссертационное исследование посвящено проблеме теории и практики систематизации трудового законодательства. В диссертации приведено теоретическое обобщение и новое решение научной задачи, которая заключается в определении теоретических и практических проблем систематизации трудового законодательства, а также разработке соответствующих предложений и рекомендаций по их решению. В работе раскрыт генезис трудового законодательства в Украине, выяснена роль и значение систематизации украинского законодательства, систематизированы концептуальные подходы к пониманию сущности и признаков трудового законодательства Украины, проанализировано состояние исследования проблемы систематизации этого законодательства, раскрыты теоретикометодологические подходы к пониманию сущности систематизации трудового законодательства, классифицированы принципы его систематизации, установлены ее цели, задачи и функции, охарактеризованы объект и субъект систематизации трудового законодательства, установлена ее технология и этапы, выявлены особенности систематизации законов Украины, подзаконных нормативно-правовых актов, локальных нормативно-правовых актов и международных нормативно-правовых актов в сфере труда, установлена сущность и особенности инкорпорации как способа систематизации трудового законодательства, охарактеризована кодификация, как способ систематизации трудового законодательства, обобщен зарубежный опыт систематизации и установлены возможности его использования в Украине, а также предложены концептуальные основы систематизации трудового законодательства.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук
Problems of the Theory and Practice of Systematization of the Labor Legislation
Keywords: Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.05; Україна. Ukraine. Украина; трудове законодавство; labor legislation; трудовое законодательство; систематизація законодавства; systematization of legislation; систематизация законодательства; принципи; principles; принципы; зарубіжний досвід; foreign experience; зарубежный опыт; підзаконний нормативно-правовий акт; subordinate legal act; подзаконный нормативно-правовой акт; міжнародний нормативно-правовий акт; international legal act; международный нормативно-правовой акт; локальний нормативно-правовий акт; local regulatory act; локальный нормативно правовой акт; кодифікація; codification; кодификация; інкорпорація; incorporation; инкорпорация