Проблеми криміналізації та пеналізації суспільно небезпечних діянь у зв’язку з уведенням в Україні правового режиму воєнного стану - Іщенко, Д. С.; Ishchenko, D. S. (Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.). – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 99-101, 2023)
Наголошено, що здійснюючи протидію злочинності, пов’язаної зі збройною агресією російської федерації, було внесено низку поспішних змін до законодавства України про кримінальну відповідальність, з’явилися нові кримінально карані суспільно небезпечні діяння, збільшились покарання деяких суспільно небезпечних діянь. Внаслідок швидких і не завжди достатньо обдуманих дій у кримінально-правовій законотворчості відбулось певне перенасичення КК України конкуруючими кримінально-правовими нормами. Було збільшено покарання за деяких видами суспільно небезпечних діянь, що порушує принципи пеналізації.

It was emphasized that in order to combat crime related to the armed aggression of the Russian Federation, a number of hasty changes were made to the legislation of Ukraine on criminal responsibility, new criminally punishable socially dangerous acts appeared, and the punishments for some socially dangerous acts increased. As a result of quick and not always well-thought-out actions in criminal law-making, there was a certain oversaturation of the Criminal Code of Ukraine with competing criminal law norms. The punishment for some types of socially dangerous acts, which violates the principles of criminalization, was increased.

Отмечено, что, совершая противодействие преступности, связанной с вооруженной агрессией российской федерации, был внесен ряд поспешных изменений в законодательство Украины об уголовной ответственности, появились новые уголовно наказуемые общественно опасные деяния, увеличились наказания некоторых общественно опасных деяний. В результате быстрых и не всегда достаточно обдуманных действий в уголовно-правовом законотворчестве произошло определенное перенасыщение УК Украины конкурирующими уголовно-правовыми нормами. Было увеличено наказание по некоторым видам общественно опасных действий, что нарушает принципы пенализации.
Іщенко, Д. С. Проблеми криміналізації та пеналізації суспільно небезпечних діянь у зв’язку з уведенням в Україні правового режиму воєнного стану / Дмитро Сергійович Іщенко // Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ; Кримінол. асоц. України, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 99-101.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; суспільно небезпечні діяння; socially dangerous deed; общественно опасные деяние; криміналізація; criminalization; криминализация; пеналізація; penalization; пенализация; воєнний стан; martial law; военное положение