Визначення поняття "сім’я" у правовій доктрині - Красник, К. С.; Krasnyk, K. S. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.). – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 344-347, 2018)
Зроблено висновок, що у правовій доктрині поняття «сім’я» розглядається, як «союз осіб», як «коло осіб», як «об’єднання осіб», як «спільність осіб», як «юридичний зв’язок між фізичними особами», проте у будь-якому разі сім’ї притаманні такі ознаки: 1) вона засновується на шлюбі, спорідненні, усиновленні та інших підставах, передбачених законом; 2) члени сім’ї мають взаємні права та обов’язки; 3) спільність життя членів сім’ї; 4) спільність побуту; 5) взаємна моральна та юридична відповідальність.

It is concluded that in the legal doctrine the concept of “family” is considered as a “union of persons”, as a “circle of persons”, as an “association of persons”, as a “community of persons”, as a “legal connection between individuals”, however, in any case The family has the following characteristics: 1) it is based on marriage, kinship, adoption and other grounds provided for by law; 2) family members have mutual rights and obligations; 3) common life of family members; 4) common life; 5) mutual moral and legal responsibility.

Сделан вывод, что в правовой доктрине понятие «семья» рассматривается как «союз лиц», как «круг лиц», как «объединение лиц», как «общность лиц», как «юридическая связь между физическими лицами», однако в любом случае семье присущи следующие признаки: 1) она основывается на браке, родстве, усыновлении и других основаниях, предусмотренных законом; 2) члены семьи имеют взаимные права и обязанности; 3) общность жизни членов семьи; 4) общность быта; 5) взаимная нравственная и юридическая ответственность.
Красник К. С. Визначення поняття "сім’я" у правовій доктрині / К. С. Красник // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ; Харків. обласний осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України». – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 344 - 347.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Сімейне право. Family law. Семейное право; сім’я; правова доктрина; Сімейний кодекс України; семья; правовая доктрина; Семейный кодекс Украины; family; legal doctrine; Family Code of Ukraine