Реабілітаційні методи у фізичній підготовці військовослужбовців під час бойових ротацій - Шумакова, К. О.; Shumakova, K. O.; Шутяк, І. А.; Shutiak, I. A.; Ірина Шутяк (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. [за матеріалами Х Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 3 лип. 2025 р.)]. – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 383-385, 2025)
Відзначено, що реабілітаційні методи у фізичній підготовці військовослужбовців під час бойових ротацій мають бути системно інтегровані в програму загальної військової підготовки, ґрунтуватися на сучасних наукових даних, мати індивідуальний підхід та передбачати поєднання фізичних, медичних і психофізіологічних компонентів. Такі програми сприяють збереженню боєздатності, зниженню ризику хронічних порушень здоров’я та формуванню стійкого відновлювального ресурсу.

It was noted that rehabilitation methods in the physical training of military personnel during combat rotations should be systematically integrated into the general military training program, be based on modern scientific data, have an individual approach and provide for a combination of physical, medical and psychophysiological components. Such programs contribute to maintaining combat readiness, reducing the risk of chronic health disorders and forming a sustainable recovery resource.
Keywords: військовослужбовці; реабілітаційні методи; фізична підготовка; фізична реабілітація; бойова ротація; military personnel; rehabilitation methods; physical training; physical rehabilitation; combat rotation