Республіка Польща як демократична держава - Марчук, М. І.; Marchuk, M. I.; Марчук Микола Іванович (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Право. - 2018. - Вип. 25. - С. 58-62, 2018)
Розглянуто проблеми ідентифікації Республіки Польща як сучасної демократичної європейської держави. Визначено основні характеристики демократичних процесів у Республіці Польща на сучасному етапі її державного розвитку. Зазначено, що особливості польської демократії обумовили історичні традиції польскої демократії, ментальність польського народу, членство в ЄС та інших міжнародних організаціях. Визначено, що криза мультикультурального середовища Європейського Союзу, посилена ментальними особливостями польського народу,а також безпекові виклики на фоні популістських заяв окремих політичних сил, посилили роль правих сил у польському політикумі. Це мало наслідком прихід до влади партії «Право і Справедливість», яка почала проводити часткове згортання ліберальної політики, характерної для ЄС. Такий стан речей був сприйнятий світовою спільнотою як сигнал про можливу кризу демократії у Республіці Польща та підштовхнув ЄС до ініціації санкційних процедур, що лише посилило ступінь напруги у середині польського суспільства та радикалізацію поглядів польської політичної еліти.

The article is devoted to the issues of identification of the Republic of Poland as a modern democratic European country. The main characteristics of actual democratic processes of the Republic of Poland are researched in the article. It is noted that the historical traditions of Polish democracy, mentality of Polish people, membership in the UN and other international organizations are resulted in the peculiarities of Polish democracy.The author made a conclusion that the European Union’s crisis of multicultural environment, which is confirmed by mental peculiarities of Polish people, and security challenges based on populist statements, awakened the right forces in Polish politics. As a result of this actions the party "Law and Justice" came to power. This party began to curtail liberal politic, which was usual for the EU. This fact was perceived by the international society as the signal about the possible crisis of theRepublicofPolanddemocracy and the appearance of initiative sanctions by the EU. Such conditionsmade efforts in Polish society and radicalization of views of Polish political elite.

Рассмотрены проблемы идентификации Республики Польша как современного демократического европейского государства. Определены основные характеристики демократических процессов в Республике Польша на современном этапе ее государственного развития. Отмечается, что особенности польской демократии обусловлены ее историческими традициями, ментальностью польского народа, членством в ЕС и других международных организациях. Определено, что именно кризис мультикультуральной среды Европейского Союза, усиленный ментальными особенностями польского народа, а также вызовы безопасности, на фоне популистских заявлений отдельных политических сил, усилили роль правых сил в польском политикуме. Это имело следствием приход к власти партии «Право и Справедливость», которая начала проводить частичное сворачивание либеральной политики, характерной для ЕС. Такое положение вещей было воспринято мировым сообществом как сигнал о возможном кризисе демократии в Польше и подтолкнуло ЕС к инициации санкционных процедур, что только усилило степень напряжения внутри польского общества и радикализацию взглядов польской политической элиты.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Республіка Польща; Republic of Poland; Республика Польша; демократія; democracy; демократия; мультикультуралізм; multiculturalism; мультикультурализм; громадянське суспільство; civil society; гражданское общество; ринкова економіка; market economy; рыночная экономика; вибори; election; выборы