Психологічні чинники, що впливають на ставлення персоналу ОВС до суїцидів - Шиліна, А. А.; Shylina, A. A.; Шиліна Алла Андріївна (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Психологія. - 2011. - Вип. 45. - С. 311-314, 2011)
Досліджено індивідуально-типологічні особливості ставлення працівників ОВС до суїцидів. Визначено психологічний зміст та психологічні чинники суперечливого, нейтрального та негативного ставлення персоналу ОВС до суїцидів. Показано, що негативне ставлення виступає антисуїцидальним чинником, а суперечливе – чинником ризику суїцидальної поведінки персоналу ОВС. На підставі отриманих даних запропоновано при діагностиці суїцидальної поведінки персоналу ОВС враховувати ставлення до самогубства, а при психопрофілактиці самогубств формувати негативне ставлення та розвивати психологічні особливості, які його обумовлюють.

Personal-typological features of the attitude of internal affairs department staff to suicides are studied. The psychological content and psychological factors of a negative, neutral and contradictory attitude of internal affairs department staff to suicides are defined. It is pointed out that a negative attitude appears as an antisuicide factor and a contradictory one as a risk factor of a suicide behavior of internal affairs department staff. On the grounds of the data obtained it is proposed to take into account an attitude toward a suicide at diagnostics of a suicide behavior of internal affairs department staff; to form a negative attitude and develop psychological features that cause it during a suicide psychoprophylaxis.

Исследовано индивидуально типологические особенности отношения работников ОВД к суицидам. Определенно психологическое содержание и психологические факторы противоречивого, нейтрального и негативного отношения персонала ОВД к суицидам. Показано, что негативное отношение выступает антисуицидальным фактором, а противоречивое – фактором риска суицидального поведения персонала ОВД. На основании полученных данных предложено при диагностике суицидального поведения персонала ОВД учитывать отношение к самоубийству, а при психопрофилактике самоубийств формировать негативное отношение и развивать психологические особенности, которые его обусловливают.
Keywords: самогубство; суїцид; персонал органів внутрішніх справ; психодіагностика; суїцидальна поведінка; suicide; staff of internal affairs bodies; psychodiagnostics; suicidal behavior; самоубийство; суицид; персонал органов внутренних дел; психодиагностика; суицидальное поведение