Вплив полігону розміщення відходів на стан забруднення підземних вод - Шмандій, В. М.; Shmandii, V. M.; Ригас, Т. Є.; Ryhas, T. Ye.; Соломоненко, М. О.; Solomonenko, M. O. (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали V міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 16 трав. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 335-337, 2024)
Досліджено негативний вплив сміттєзвалища на підземні води. Проаналізовано динаміку забруднення води в колодязях, які знаходяться на незначній відстані від сміттєзвалищ на протязі трьох десятиліть. Зроблено аналіз накопичення важких металів на території Кременчуцького сміттєзвалища та плив інших небезпечних чинників.

The negative impact of the landfill on groundwater was studied. The dynamics of water pollution in wells located at a small distance from landfills over three decades were analyzed. An analysis of the accumulation of heavy metals on the territory of the Kremenchug landfill and the flow of other dangerous factors was made.

Исследовано негативное влияние свалки на подземные воды. Проанализирована динамика загрязнения воды в колодцах, которые находятся на незначительном расстоянии от свалок в течение трех десятилетий. Сделан анализ накопления тяжелых металлов на территории Кременчугской свалки и других опасных факторов.
Keywords: сміттєзвалища; полігони промислових відходів; підземні води; забруднення; колодязі; важкі метали; нітрати; landfills; industrial waste landfills; underground water; pollution; wells; heavy metals; nitrates; свалки; полигоны промышленных отходов; подземные воды; загрязнение; колодцы; тяжелые металлы; нитраты