Правове регулювання відпусток в умовах воєнного стану - Мельник, К. Ю.; Melnyk, K. Yu. (Соціальне право. - 2022. - № 4. - С. 66-73, 2022)
Досліджено проблеми правового регулювання відпусток у сучасних умовах воєнного стану. Вивчено точки зору науковців та положення законодавства щодо змісту категорій «відпустка» та «юридичні гарантії прав людини». Відзначено, що працівник у трудових правовідносинах є економічно слабшою стороною порівняно з роботодавцем. Тому трудове законодавство традиційно забезпечує пріоритет інтересів працівника перед інтересами роботодавця за допомогою встановлення для працівників юридичних гарантій у сфері умов праці та відпочинку, переведення на іншу роботу, звільнення з роботи тощо. Доведено, що надважливе значення для працівника мають юридичні гарантії у сфері відпусток. Дістали подальшого розвитку наукові підходи до розуміння юридичних гарантій прав працівників у сфері відпусток. Окреслено перелік основних юридичних гарантій прав працівників у сфері відпусток.

The problems of legal regulation of vacations in modern military conditions are studied state The point of view of scientists and the provisions of the legislation regarding the content of the categories have been studied "vacation" and "legal guarantees of human rights". It was noted that the employee in labor relations is economically weaker party compared to the employer. Therefore, labor legislation traditionally provides the priority of the employee's interests over the employer's interests with help establishment of legal guarantees for employees in the field of working and rest conditions, transfer to another job, dismissal, etc. It has been proven to be of paramount importance employees have legal guarantees in the field of vacations. It has been proven to be of paramount importance employees have legal guarantees in the field of vacations. Got further development scientific approaches to understanding legal guarantees of employees' rights in the field of vacations. The list of the main legal guarantees of the rights of employees in the field of vacations is outlined.

Исследованы проблемы правового регулирования отпусков в современных условиях военного положения. Изучены точки зрения ученых и положения законодательства по содержанию категорий "отпуск" и "юридические гарантии прав человека". Отмечено, что работник в трудовых правоотношениях экономически слабее стороной по сравнению с работодателем. Поэтому трудовое законодательство традиционно обеспечивает приоритет интересов работника перед интересами работодателя с помощью установление для работников юридических гарантий в сфере условий труда и отдыха, перевод на другую работу, увольнение с работы и т.д. Доказано, что важное значение для работника имеют юридические гарантии в области отпусков. Доказано, что важное значение для работника имеют юридические гарантии в области отпусков. Получили дальнейшее развитие научные подходы к пониманию юридических гарантий прав работников в области отпусков. Обозначен список основных юридических гарантий прав работников в сфере отпусков.
Keywords: відпустка; щорічна відпустка; соціальна відпустка; юридичні гарантії; працівник; роботодавець; час відпочинку; воєнний стан; vacation; annual leave; social leave; legal guarantees; employee; employer; time off; martial law; отпуск; ежегодный отпуск; социальный отпуск; юридические гарантии; работник; работодатель; время отдыха; военное положение