Методологічні засади забезпечення якісного надання адміністративних послуг - Клімушин, П. С.; Klimushyn, P. S.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1020-9399; Спасібов, Д. В.; Spasibov, D. V. (Теорія та практика державного управління. – 2018. – № 1 (60). – С. 39-47, 2018)
Запропоновано методології якісного надання адміністративних послуг на основі системи управління якістю з використанням процесного підходу за стадіями надання адміністративних послуг. Визначено методологію оцінювання якості надання послуг за основними елементами: формування вимог щодо якості надання адміністративних послуг; визначення критеріїв оцінювання якості надання послуг; вибір інструментів оцінювання якості послуг та діяльності суб’єктів надання послуг.

The methodology of quality provision of administrative services based on the quality management system using a process approach to the stages of administrative services provision is proposed. The methodology of evaluating the quality of service provision is determined according to its main elements: formation of requirements to the quality of administrative services provision; definition of criteria for assessing the quality of service provision; selection of tools for assessing the quality of services and service providers’ activity.

Предложена методология качественного предоставления административных услуг на основе системы управления качеством с использованием процессного подхода по стадиям предоставления административных услуг. Определена методология оценки качества предоставления услуг по элементам: формирование требований к качеству предоставления административных услуг; определение критериев оценки качества предоставления услуг; выбор инструментов оценки качества услуг и деятельности субъектов предоставления услуг.
Methodological Framework for Ensuring Provision of Quality Administrative Services
Клімушин, П. С. Методологічні засади забезпечення якісного надання адміністративних послуг / П. С. Клімушин, Д. В. Спасібов // Теорія та практика державного управління. – 2018. – № 1 (60). – С. 39-47.
Keywords: публічна послуга; адміністративна послуга; суб’єкт надання послуг; процесний підхід; система управління якістю; критерії оцінювання якості; інструменти оцінювання якості; ефективність; доступність; відповідність; системність; громадський контроль; оцінювання; моніторинг якості; public service; administrative service; quality evaluation criteria; quality assessment tools; публичная услуга; административная услуга; субъект предоставления услуг; процессный подход; система управления качеством; оценка качества; эффективность; доступность; системность; общественный контроль; мониторинг качества; Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина