Особливості захисту трудових прав окремих категорій працівників у судовому порядку - Мельник, В. В.; Melnyk, V. V. (Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 2. - С. 155-159, 2020)
У статті на основі аналізу норм чинного законодавства визначено та розглянуто особливості захисту трудових прав окремих категорій працівників у судовому порядку. Обґрунтовано, що головна відмінність розгляду трудових спорів окремих категорій працівників, які були розглянуті у статті, полягає у тому, що порядок вирішення таких спорів в основному регулюється нормами адміністративного судочинства, а не положеннями трудового законодавства. З’ясовано, що дисциплінарним проступком визнається протиправна винна дія чи бездіяльність поліцейського, що полягає в порушенні ним службової дисципліни, невиконанні чи неналежному виконанні обов’язків поліцейського або виходить за їх межі, порушенні обмежень та заборон, визначених законодавством для поліцейських, а також у вчиненні дій, що підривають авторитет поліції.

In the article on the basis of the analysis of norms of the current legislation features of protection of labor rights of separate categories of workers in a judicial order are defined and considered. It is substantiated that the main difference in the consideration of labor disputes of certain categories of workers, which were considered in the article, is that the procedure for resolving such disputes is mainly governed by administrative law, rather than labor law. It was found that a disciplinary offense is an illegal culpable act or omission of a police officer, which is a violation of official discipline, failure or improper performance of duties of a police officer or beyond, violation of restrictions and prohibitions prescribed by law for police officers, and also in committing acts that undermine the authority of the police.

В статье на основе анализа норм действующего законодательства определены и рассмотрены особенности защиты трудовых прав отдельных категорий работников в судебном порядке. Обосновано, что главное отличие рассмотрения трудовых споров отдельных категорий работников, которые были рассмотрены в статье, заключается в том, что порядок разрешения таких споров в основном регулируется нормами администра-тивного судопроизводства, а не положениями трудового законодательства. Выяснено, что дисциплинарным проступком признается противоправное виновное действие или бездействие полицейского, заключается в нарушении им служебной дисциплины, невыполнении или ненадлежащем выполнении обязанностей полицейского или выходит за их пределы, нарушении ограничений и запретов, установленных законодательством для полицейских, а также в совершении действий, подрывающих авторитет полиции.
Мельник, В. Особливості захисту трудових прав окремих категорій працівників у судовому порядку / Валентин Мельник // Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 2. - С. 155-159. - DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2020.2.26.
Keywords: трудові права працівників поліції; судовий порядок; дисциплінарне стягнення; Україна. Ukraine. Украина; трудовые права сотрудников полиции; судебный порядок; дисциплинарное взыскание; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; labor rights of police officers; judicial order; disciplinary action; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения