Відшкодування шкоди як гарантія забезпечення прав потерпілого у кримінальному провадженні - Заєць, У. О.; Zaiets, U. O. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 143-146, 2020)
Розглянуто питання відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Кожна особа бажає, щоб понесені нею збитки були їй відшкодовані в повному обсязі, що є гарантією забезпечення її прав у кримінальному провадженні. Визначено проблемне питання визначення розміру моральної шкоди, призначення якої має розраховуватися з урахуванням вимоги розумності та справедливості. Єдиним юридичним документом, за результатами розгляду якого суд може призначити розмір відшкодування, є цивільний позов.

The issue of compensation for damage caused by a criminal offense was considered. Each person wants to be fully compensated for the damages he has suffered, which is a guarantee of ensuring his rights in criminal proceedings. The problematic issue of determining the amount of moral damage, the purpose of which should be calculated taking into account the requirement of reasonableness and justice, has been determined. The only legal document, based on the results of which the court can determine the amount of compensation, is a civil lawsuit.

Рассмотрены вопросы возмещения вреда, причиненного уголовным правонарушением. Каждый человек желает, чтобы понесенный им ущерб был ему возмещен в полном объеме, что является гарантией обеспечения его прав в уголовном производстве. Определен проблемный вопрос определения размера морального вреда, назначение которого должно рассчитываться с учетом требования разумности и справедливости. Единственным юридическим документом, по результатам рассмотрения которого суд может назначить размер возмещения, есть гражданский иск.
Заєць, У. О. Відшкодування шкоди як гарантія забезпечення прав потерпілого у кримінальному провадженні / Уляна Олегівна Заєць // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 143-146.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; відшкодування шкоди; reparation; возмещение вреда; гарантії; guarantees; гарантии