Федералізм Канади: загальна характеристика та проблемні питання - Варунц, Л. Д.; Varunts, L. D.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0024-385X (Virtus: Scientific Journal. – 2019. – № 32 (March). – Р. 242-246, 2019)
Висвітленню сутність та зміст канадського федералізму. Проаналізовано основні положення щодо взаємовідносин між суб’єктами федерації. Акцентовано увагу на розкритті проблемних питань. Серед них: фінансування освіти, розподіл зовнішньополітичної компетенції між федерацією та її суб’єктами, у тому числі у сфері федерально-провінційної співпраці у рамках участі Канади в міжнародних організаціях. Зроблено висновок про те, що розмежування компетенції між союзом та його членами є одним із найбільш складних питань при федеративній формі державного устрою, у т.ч. і Канади.

The article is devoted to highlighting the essence and content of Canadian federalism. Analyze the main provisions about the relationship between the subjects of the Federation. The author focuses on the disclosure of problematic issues. Among them are issues related to the financing of education, the distribution of the foreign policy framework between the federation and its subjects, including in the sphere of federal-provincial cooperation in the framework of Canada’s participation in international organizations. It was concluded that the delimitation of competence between the union and its members is one of the most difficult issues in a federal form of government, including Canada.

Раскрыто сущность и содержание канадского федерализма. Проанализировано основные положения насчет взаимоотношений между субъектами федерации. Акцентировано внимание на рассмотрении проблемных вопросов. Среди них: финансирование образования, распределение внешнеполитической компетенции между федерацией и ее субъектами, в том числе в сфере федерально-провинциального сотрудничества в рамках участия Канады. Сделано вывод о том, что разграничение компетенции между союзом и его членами является одним из наиболее сложных вопросов при федеративной форме государственного устройства, в т.ч. и Канады.
Federalism of Canada: general characteristics and issues of concern
Варунц, Л. Д. Федералізм Канади: загальна характеристика та проблемні питання / Л. Д. Варунц // Virtus: Scientific Journal. – 2019. – № 32 (March). – Р. 242-246.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; конституційний акт; Канада; федералізм; constitutional act; конституционный акт; Canada; federalism; федерализм; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience