Педагогічні умови реалізації особистісно орієнтованого навчання у процесі вивчення іноземної мови у вищих навчальних закладах - Білоусов, А. В.; Bilousov, A. V. (Scientific research in the modern world : The 5th International scientific and practical conference (Toronto, Canada, March 9-11, 2023). - Toronto, 2023. - P. 191-203, 2023)
Розкрито питання щодо актуальності особистісно орієнтованого навчання у процесі вивчення іноземної мови у вищих навчальних закладах. Окреслено основні риси особистісно орієнтованого підходу, розглянуто зміст цього підходу: викладацька діяльність, роль самостійної роботи студентів. Наголошено, що дисципліна «Іноземна мова» визначається як окрема освітня галузь у контексті вищої освіти, оскільки вона є засобом опанування та відтворення знань, отриманих у процесі вивчення профільних дисциплін, з одного боку, та інструментом пізнання реалій життя країн мови, що вивчається, з іншого боку, а також одним із засобів формування особистості студента.

The issue of the relevance of personally oriented learning in the process of learning a foreign language in higher educational institutions is revealed. The main features of the personally oriented approach are outlined, the content of this approach is considered: teaching activity, the role of independent work of students. It is emphasized that the discipline "Foreign language" is defined as a separate educational field in the context of higher education, as it is a means mastering and reproduction of knowledge obtained in the process of studying specialized disciplines, on the one hand, and a tool for learning the realities of life in the countries of the language being studied, on the other hand, as well as one of the means of forming the student's personality.

Раскрыты вопросы актуальности личностно ориентированного обучения в процессе изучения иностранного языка в высших учебных заведениях. Обозначены основные черты личностно ориентированного подхода, рассмотрено содержание этого подхода: преподавательская деятельность, роль самостоятельной работы студентов. Отмечено, что дисциплина «Иностранный язык» определяется как отдельная образовательная отрасль в контексте высшего образования, поскольку она является средством овладение и воспроизведение знаний, полученных в процессе изучения профильных дисциплин, с одной стороны, и инструментом познания реалий жизни изучаемых стран языка, с другой стороны, а также одним из средств формирования личности студента.
Keywords: особистісно орієнтоване навчання; personally oriented training; личностно ориентированное обучение; професійна освіта; professional education; профессиональное образование; заклад вищої освіти; institution of higher education; заведение высшего образования; педагогічні умови; pedagogical conditions; педагогические условия; навчання іноземної мови; teaching foreign language; обучение иностранного языка; активні методи навчання; active learning methods; активные методы обучения