Теоретичні основи інституту реабілітації в кримінально-процесуальному праві - Наумова, А. О.; Naymova, A. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4273-8068 (Кримінальний процесуальний кодекс 2012 року: ідеологія та практика правозастосування: колективна монографія/ За заг. ред. Ю.П. Аленіна; відпов. за вип. І.В. Гловюк. – Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2018. – с.73-96, 2018)
Проблема захисту прав і свобод людини і громадянина займає особливе місце в системі кримінально-процесуального права, як правової науки, конституційному та кримінальному процесуальному законодавстві і в правозастосовній практиці. Слід зазначити, що чинний КПК не відповідають фундаментальним конституційним засадам, міжнародно-правовим нормам у сфері реабілітації, у зв’язку з цим визначення поняття реабілітації, її елементів, інституту реабілітації, його принципів, процесуального порядку реабілітації особи, невинуватої у вчинені злочину, на стадіях досудового і судового провадження, правовий механізм відшкодування фізичної, майнової та усунення моральної шкоди, удосконалення чинного КПК є актуальним. На основі аналізу чинного кримінального процесуального законодавства, практики його застосування, законодавчого, практичного і наукового досвіду окремих держав СНД розроблено комплекс теоретичних положень кримінально-процесуального інституту реабілітації як самостійного галузевого інституту, концепцію відповідальності держави за завдану фізичну шкоду реабілітованому; запропоновано унормування основних положень інституту реабілітації в Кримінальному процесуальному кодексі України.

The problem of protecting human and civil rights and freedoms occupies a special place in the system of criminal procedural law, as a legal science, in the constitutional and criminal procedural law and in the practice of law enforcement. It should be noted that the current CPC does not meet the fundamental constitutional principles, international legal standards in the field of rehabilitation, in this regard, the definition of the concept of rehabilitation, its elements, the institution of rehabilitation, its principles, the procedural procedure for rehabilitation of a person not guilty of a crime, on stages of pre-trial and judicial proceedings, legal mechanism of compensation of physical, property and elimination of moral damage, improvement of the current CPC is relevant. On the basis of analysis of the current criminal procedural legislation, practice of its application, legislative, practical and scientific experience of individual CIS countries, a complex of theoretical provisions of the criminal-procedural institute of rehabilitation as an independent branch institute has been developed, the concept of state responsibility for the physical harm done to the rehabilitated person has been developed; The regulation of the main provisions of the Institute for Rehabilitation in the Criminal Procedure Code of Ukraine was proposed.

Проблема защиты прав и свобод человека и гражданина занимает особое место в системе уголовно-процессуального права, как правовой науки, конституционном и уголовном процессуальном законодательстве и в правоприменительной практике. Следует отметить, что действующий УПК не соответствуют фундаментальным конституционным принципам, международно-правовым нормам в сфере реабилитации, в связи с этим определение понятия реабилитации, ее элементов, института реабилитации, его принципов, процессуального порядка реабилитации лица, невиновного в совершении преступления, на стадиях досудебного и судебного производства, правовой механизм возмещения физического, имущественного и устранение морального вреда, совершенствование действующего УПК является актуальным. На основе анализа действующего уголовного процессуального законодательства, практики его применения, законодательного, практического и научного опыта отдельных государств СНГ разработан комплекс теоретических положений уголовно-процессуального института реабилитации в качестве самостоятельного отраслевого института, концепцию ответственности за причиненный физический ущерб реабилитированному; предложено нормирования основных положений института реабилитации в Уголовном процессуальном кодексе Украины.
Наумова А.О. Теоретичні основи інституту реабілітації в кримінально-процесуальному праві // Кримінальний процесуальний кодекс 2012 року: ідеологія та практика правозастосування: колективна монографія / pа заг. ред. Ю.П. Аленіна; відпов. за вип. І.В. Гловюк. – Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2018. – с.73-96
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Монографії. Monographs. Монографии; Україна. Ukraine. Украина; реабілітація; інститут реабілітації; удосконалення законодавства; rehabilitation; rehabilitation institute; improvement of the current criminal procedural code; реабилитация; институт реабилитации; совершенствование законодательства; Кримінальний процесуальний кодекс України; Уголовный процессуальный кодекс Украины