Неурядові організації в питаннях захисту прав людини - Гончаренко, Л. Л.; Honcharenko, L. L. (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 45-47, 2024)
Підкреслено, що в Україні зростає розуміння важливості неурядових об`єднань як партнерів у будівництві нової Європи, особливо у справі підтримки прав людини. Ефективність політики держави щодо прав і свобод людини безпосередньо залежить від уміння налагодити конструктивний діалог влади та неурядових об`єднань які є «рупором» сьогоднішнього суспільства.

It is emphasized that the understanding of the importance of non-governmental organizations as partners in the construction of a new Europe, especially in the matter of supporting human rights, is growing in Ukraine. The effectiveness of the state's policy regarding human rights and freedoms directly depends on the ability to establish a constructive dialogue between the authorities and non-governmental associations, which are the "mouthpiece" of today's society.

Подчеркнуто, что в Украине растет понимание важности неправительственных объединений как партнеров по строительству новой Европы, особенно в деле поддержки прав человека. Эффективность политики государства в отношении прав и свобод человека напрямую зависит от умения наладить конструктивный диалог власти и неправительственных объединений, являющихся «рупором» сегодняшнего общества.
Keywords: неурядові організації; правозахисні організації; захист прав людини; non-governmental organizations; human rights organizations; protection of human rights; неправительственные организации; правозащитные организации; защита прав человека