Посткримінальна поведінка в механізмі окремого злочину у сфері надрокористування в Україні: кримінологічний аналіз - Максіменцев, М. Г.; Maksimentsev, M. H. (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право . - 2019. - Вип. 55, т. 2. - С. 93-96, 2019)
Стаття присвячена дослідженню механізму посткримінальної поведінки особи, яка вчинила злочин у сфері надрокористування. Встановлено, що цей механізм охоплює дві фази діяльності: 1) збут корисних копалин, який відрізняється в механізмі епізодичних злочинів та кримінальних промислів; 2) формування та дію механізмів психологічного самозахисту злочинців. Виявлено та охарактеризовано особливості збуту різних видів незаконно видобутих корисних копалин в Україні. Відстоюється думка про типовість виправдувального посткримінального мотивування осіб, які вчинили злочин у сфері надрокористування, формування в них комплексу соціальної жертви.

The article is devoted to the problems of post-criminal behavior by a person who committed a crime in the subsidiary sphere. It is established that this mechanism covers two phases of activity: 1) the sale of minerals, which differs in the mechanism of episodic crimes and criminal crafts; 2) the formation and operation of mechanisms of psychological self-defense of criminals. The peculiarities of sales of various types of illegally mined minerals in Ukraine were identified and characterized. The opinion about the typology of justifying post-criminal motivation of persons who committed a crime in the sphere of subsoil use, the formation of a complex of social victim in them is held up.

Исследован механизм посткриминального поведения лица, совершившего преступление в сфере недропользования. Установлено, что этот механизм охватывает две фазы деятельности: 1) сбыт полезных ископаемых, который различается в механизме эпизодических преступлений и криминальных промыслов; 2) формирование и действие механизмов психологической самозащиты преступников. Выявлены и охарактеризованы особенности сбыта различных видов незаконно добытых полезных ископаемых в Украине. Отстаивается мнение о типичности оправдательного посткриминального мотивирования лиц, совершивших преступление в сфере недропользования, формировании у них комплекса социальной жертвы.
Post-criminal behavior in the crime`s mechanism in the subsidiary sphere in Ukraine: criminological analysis
Максіменцев, М. Г. Посткримінальна поведінка в механізмі окремого злочину у сфері надрокористування в Україні: кримінологічний аналіз / М. Г. Максіменцев // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право . - 2019. - Вип. 55, т. 2. - С. 93-96.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; надрокористування; злочин; механізм; посткримінальна поведінка; корисні копалини; збут корисних копалин; психологічний самозахист; subsoil use; crime; mechanism; post-criminal behavior; minerals; sale of minerals; psychological self-defense; недропользование; преступление; посткриминальное поведение; механизм; полезные ископаемые; сбыт полезных ископаемых; психологическая самозащита; Україна. Ukraine. Украина; Кримінологія. Criminology. Криминология