Розвиток інституту адміністративної відповідальності посадових осіб органів публічної адміністрації в умовах воєнного стану в Україні - Казанчук, І. Д.; Kazanchuk, I. D.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Казанчук Ірина Дмитрівна; Данііл Зінченко (Актуальні проблеми правозастосування: сучасні виклики та перспективи: матеріали Перш. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Львів, 21 листоп. 2024 р.) / МОН України, Львів. нац. ун-т імені Івана Франка, Юрид. ф-т. – Львів, 2024. – С. 70-73, 2024)
Сучасні виклики, спричинені введенням воєнного стану в Україні, вимагають переосмислення функціонування органів публічної адміністрації, зокрема щодо забезпечення дотримання законності та ефективного функціонування системи адміністративної відповідальності посадових осіб. Інститут адміністративної відповідальності в умовах воєнного стану набуває особливого значення, оскільки спрямований на гарантування дисципліни, запобігання зловживанню владою та забезпечення захисту громадянських прав. З огляду на посилення викликів, пов'язаних із безпекою, обороною та управлінськими завданнями, актуальним є удосконалення нормативно-правового забезпечення адміністративної відповідальності. Законодавчі ініціативи мають бути спрямовані на посилення відповідальності посадових осіб за недотримання службових обов'язків, особливо в умовах загроз національній безпеці. Також виникає необхідність у модернізації механізмів контролю за діями посадових осіб з метою забезпечення їхньої прозорості та підзвітності. Значну увагу слід приділити визначенню особливостей притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб у період воєнного стану. Доцільним є врахування специфічних умов діяльності державних органів у кризових ситуаціях та запровадження відповідних процедур адаптованого контролю. Дослідження в цій сфері сприятимуть розробці практичних рекомендацій, які забезпечать ефективність функціонування системи публічної адміністрації в умовах воєнного часу. Ця робота пропонує аналіз правових, організаційних та процедурних аспектів функціонування інституту адміністративної відповідальності, визначає основні виклики та шляхи їх подолання.

The contemporary challenges brought by the introduction of martial law in Ukraine necessitate a reevaluation of the functioning of public administration bodies, particularly in ensuring legality and the effective operation of the system of administrative responsibility for public officials. The institution of administrative responsibility under martial law conditions is of paramount importance as it aims to guarantee discipline, prevent abuse of power, and safeguard citizens' rights. Given the heightened challenges related to security, defense, and management tasks, the improvement of legal and regulatory support for administrative responsibility becomes crucial. Legislative initiatives should focus on strengthening the accountability of public officials for non-compliance with their official duties, especially amidst threats to national security. Additionally, there is a pressing need to modernize oversight mechanisms to ensure transparency and accountability in the actions of public officials. Special attention must be paid to defining the specifics of holding public officials administratively accountable during martial law. It is advisable to consider the unique conditions under which public bodies operate during crises and introduce adaptive control procedures. Research in this area will contribute to the development of practical recommendations that ensure the effective functioning of the public administration system during wartime. This work provides an analysis of the legal, organizational, and procedural aspects of the functioning of the institution of administrative responsibility, identifies key challenges, and outlines pathways to overcome them.
Keywords: адміністративна відповідальність; administrative responsibility; Україна; Ukraina; посадові особи; органи публічної адміністрації; воєнний стан; законодавство; прозорість; підзвітність; дисципліна; державне управління; контроль; public officials; public administration bodies; martial law; legislation, transparency; accountability; discipline; public governance; control; умови воєнного стану