Розвиток наукових уявлень щодо особливостей систематизації позитивного права у вітчизняній юриспруденції (ХІХ – ХХ сторіччя) - Безуса, Ю. О.; Bezusa , Yu. O. (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2018. - Вип. 4, т. 1. - С. 3-9, 2018)
Статтю присвячено дослідженню розвитку наукової концепції упорядкування позитивного права у вітчизняній юриспруденції. Наводиться необхідність подальшої концептуальної розробки теоретико-методологічних засад систематизації підзаконних нормативно-правових актів. Приділяється увага особливостям зведення нормативно-правових актів у єдині систематизовані збірки у ХІХ сторіччі. Наведено точки зору низки дослідників права дорадянської доби щодо систематичної обробки законодавства. Звернуто увагу на позитивні і негативні риси окремих видів систематизації. Акцентується увага на співвідношенні законів і підзаконних нормативно-правових актів того часу. Звертається увага на наукові підходи до систематизації нормативно-правових актів за часів становлення радянської влади. Досліджуються підходи до розуміння упорядкування законів і підзаконних нормативно-правових актів, які було запроваджено у ХХ сторіччі.

The article is focused on studying the peculiarities of the development of the scientific concept of the ordering of positive law within domestic jurisprudence. The emphasis has been paid to the need for further conceptual development of theoretical and methodological foundations for the systematization of substatutory normative and legal acts. The author has paid attention to the specificities of the incorporation of normative and legal acts into unified systematized collections in the XIX century. The points of view of a number of researchers on the systematic processing of legislation elaborated in the pre-Soviet period have been provided. The issue of the correlation of laws and substatutory normative and legal acts has been considered in the frames of the problem of streamlining normative and legal material. The author of the article has focused on the development of scientific approaches to understanding the problem of systematization of normative and legal acts that took place from the 1920s to the end of the XX century. The approaches to understanding the ordering of laws and substatutory normative and legal acts within Soviet jurisprudence have been studied. Scientific approaches to the regulation of normative and legal acts in the jurisprudence of modern Ukraine have been briefly characterized.

Статья посвящена исследованию особенностей развития научной концепции упорядочения позитивного права в отечественной юриспруденции. Акцентируется внимание на необходимости дальнейшей концептуальной разработки теоретико-методологических основ систематизации подзаконных нормативно-правовых актов. Уделяется внимание особенностям объединения нормативно-правовых актов в единые систематизированные сборники в XIX столетии. Представлены точки зрения ряда исследователей на систематическую обработку законодательства, выработанную в досоветский период. В рамках проблематики упорядочения нормативно-правового материала рассматривается вопрос о соотношении законов и подзаконных нормативно-правовых актов. Обращается внимание на развитие научных подходов к пониманию проблемы систематизации нормативно-правовых актов, имевших место с 20-х годов ХХ столетия и до его окончания. Исследованы подходы к пониманию упорядочения законов и подзаконных нормативно-правовых актов в советской юриспруденции. Кратко охарактеризованы научные подходы к упорядочению нормативно-правовых актов в правоведении современной Украины.
Keywords: історико-правовий аналіз; систематизація; нормативно-правові акти; кодифікація; законодавство; historical and legal analysis; systematization; regulatory and legal acts; codification; legislation; историко-правовой анализ; систематизация; нормативно-правовые акты; кодификация; законодательство