До характеристики принципів надання соціальної допомоги в умовах воєнного стану - Алфьоров, С. Ю.; Alforov, S. Yu. (Наше право. - 2024. - № 1. - С. 358-363, 2024)
Доведено, що принципами надання соціальної допомоги в умовах воєнного стану є відправні начала, вихідні ідеї, які лежить в основі здійснення відповідної діяльності. Встановлено, що їх ключове призначення відповідних принципів полягає у тому, щоб: а) забезпечити сталість та послідовність функціонування суб’єктів у досліджуваній сфері; б) визначити вектори розвитку соціальної підтримки; в) забезпечують створення ефективної системи підтримки населення, яка здатна швидко реагувати на зміни, викликані війною; г) створюють передумови для реалізації мінімально необхідних умов для виживання та відновлення життя та здоров’я громадян, їх майна, тощо; ґ) формують базу для надання адекватної, справедливої та цільової допомоги, що є критично важливим для підтримки соціальної стабільності та зменшення гуманітарних наслідків війни. Аргументовано, що принципи соціальної допомоги в умовах воєнного стану слід поділити на дві великі групи: 1) загальноправові: верховенства права, законності, ефективності, доцільності, результативності, тощо; 2) спеціальні: безперервності виплат; принцип спрощення процедур; принцип адресності; принцип гнучкості; принцип співпраці з громадськими організаціями.

It has been proven that the principles of providing social assistance during martial law are the foundational ideas and starting points that underlie this activity. It has been established that the key purpose of these principles is to: a) ensure the continuity and consistency of the functioning of entities in the relevant field; b) determine the vectors for the development of social support; c) provide the creation of an effective support system for the population that can quickly respond to changes caused by the war; d) create prerequisites for ensuring the minimally necessary conditions for the survival and recovery of citizens’ lives and health, their property, etc.; e) form a foundation for delivering adequate, fair, and targeted assistance, which is critically important for maintaining social stability and reducing the humanitarian consequences of the war. It is argued that the principles of social assistance during martial law should be divided into two major groups: 1) general legal principles: the rule of law, legality, efficiency, appropriateness, effectiveness, etc.; 2) special principles: continuity of payments; the principle of simplifying procedures; the principle of targeting; the principle of flexibility; the principle of cooperation with public organizations.

В статье, опираясь на анализ научных взглядов ученых, предложено авторское определение понятия принципов предоставления социальной помощи в условиях военного положения. Аргументировано, что соответствующие принципы наиболее целесообразно разделить на две большие группы: общеправовые и специальные. Обоснованно важность и необходимость законодательного закрепления выделенных в статье принципов.
Keywords: принципи; принципи права; соціальна допомога; правовий режим; воєнний стан; principles; legal principles; social assistance; legal regime; martial law; принципы; принципы права; социальная помощь; правовой режим; военное положение