Сучасний науковий дискурс щодо природи правових колізій - Безуса, Ю. О.; Bezusa, Yu. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0494-6525 (Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 4. - С. 240-244, 2020)
У статті подається аналіз сучасних вітчизняних та зарубіжних наукових інтерпретацій поняття «правова колізія», робиться їх узагальнення. Наголошено, що система права, її розвиток, удосконалення, прийняття нових нормативних актів, внесення в них змін, скасування застарілих норм об’єктивно зумовлюють упорядкування всього комплексу чинних нормативних актів, можливо, їх укрупнення, приведення в певну науково обґрунтовану систему, видання збірників законодавства тощо. З’ясовано, що у юридичній літературі тема колізій традиційно пов’язується з проблемою неузгодженості системи як права, так і законодавства. Зроблено висновок, що в межах нормотворчого процесу дієвим засобом усунення колізій є систематизація нормативно-правового матеріалу.

The article presents an analysis of modern domestic and foreign scientific interpretations the concept of "legal conflict", they are generalized. It is emphasized that the legal system, its development, improvement, adoption of new regulations, amendments to them, the abolition of obsolete rules objectively determine the ordering of the whole set of existing regulations, perhaps their consolidation, bringing into a certain scientifically sound system, publication of collections of legislation, etc. It has been found that in the legal literature the topic of conflicts is traditionally associated with the problem of inconsistency of the system of both law and legislation. It is concluded that within the rule-making process an effective means of eliminating conflicts is the systematization of regulatory material.

В статье дается анализ современных отечественных и зарубежных научных интерпретаций понятие «правовая коллизия», делается их обобщения. Отмечено, что система права, ее развитие, совершенствование, принятие новых нормативных актов, внесение в них изменений, отмена устаревших норм объективно обусловливают упорядочение всего комплекса действующих нормативных актов, возможно, их укрупнение, приведение в определенную научно обоснованную систему, издание сборников законодательства и тому подобное. Установлено, что в юридической литературе тема коллизий традиционно связывается с проблемой несогласованности системы как права, так и законодательства. Сделан вывод, что в рамках нормотворческого процесса действенным средством устранения коллизий является систематизация нормативно-правового материала.
Безуса, Ю. Сучасний науковий дискурс щодо природи правових колізій / Юлія Безуса // Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 4. - С. 240-244. - DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2020.4.40.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; правові засоби; правовые средства; legal remedies; правова колізія; правовая коллизия; legal conflict; юридична техніка; юридическая техника; legal technique; норма права; rule of law; систематизація законодавства; систематизация законодательства; systematization of legislation; юридична колізія; юридическая коллизия; погляди науковців; взгляды ученых; views of scientists