Development of a method for targeted financing of economy sectors through capital investment in the innovative development - Levchenko, I.; Losonczi, P.; Britchenko, I.; Vazov, R.; Zaiats, O.; Volodavchyk, V.; Humeniuk, I.; Шуміло, О. М.; Shumilo, O. M. (Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2021. – № 5 (13-113). – Р. 6-13, 2021)
Розглянуто проблему адресного фінансування секторів економіки. Запропонована методика адресного фінансування секторів економіки шляхом капіталовкладень в інноваційний розвиток. На підставі статистичних даних за показниками діяльності секторів економіки проведено розрахунок показників їх інноваційного потенціалу, в основі якого обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) за видами економічної діяльності. З метою стимулювання секторів економіки шляхом капіталовкладень в інноваційний розвиток запропоновано впровадження адресного фінансування останніх. Вирішено задачу кількісної оцінки адресного фінансування секторів економіки шляхом капіталовкладень в інноваційний розвитокна основі комплексного підходу. Згідно з отриманими результатами під адресне фінансування потрапляють сектори економіки, які визначені найбільш ризикованимита мають потенціал до інноваційного розвитку. Проведено апробацію запропонованої методики експериментальним методом. На основі комплексного підходу за показниками ризикованості сектору економіки та показника інноваційного потенціалу сектору економіки визначено адресне фінансування для 5-ти секторів економіки (а саме: P, N, M, L та J). Більше адресне фінансування отримає сектор P, а менше –секторы N, M, L та J відповідно. Величина цих частин складе 47,30 %, 22,31 %, 13,48 %, 9,56 % та 7,34 % відповідно від 100 % S. Результати мають практичний інтерес для органів управління (місцевим, територіальним та ін) при розподілі коштів за вектором адресного фінансування секторів економіки шляхом капіталовкладень в інноваційний розвиток. Теоретично цікаво дослідникам, які займаються питаннями фінансового забезпечення, адресного фінансування та державного адміністрування.

The problem of targeted financing of economic sectors is considered. The method of targeted financing of sectors of the economy through investment in innovative development is proposed.On the basis of statistical data on the performance indicators of the sectors of the economy, the calculation of indicators of their innovative potential was carried out, based on the volume of sold innovative products (goods, services) by type of economic activity. In order to stimulate sectors of the economy by investing in innovative development, it is proposed to introduce targeted financing of the latter. The problem of quantitative assessment of targeted financing of economic sectors by means of investment in innovative development based on an integrated approach has been solved. According to the results obtained, sectors of the economy that are identified as the most risky and have the potential for innovative development fall under targeted financing. The proposed technique was tested by an experimental method. On the basis of an integrated approach for the indicators of the riskiness of the economic sector and the indicator of the innovative potential of the economic sector, targeted financing for 3 sectors of the economy (namely: P, N, M, L and J) was determined. Sector P will receive more targeted funding, while sectors N, M, L and J will receive less targeted funding, respectively. The size of these parts will be 47.30 %, 22.31 %, 13.48 %, 9.56 % and 7.34 %, respectively, of 100 % S. The results of the study are of practical interest for government bodies (local, territorial, etc.) in the distribution of funds according to the vector of targeted financing of sectors of the economy through investment in innovative development. Practically valuable for researchers who deal with issues of financial security, targeted financing and public administration

Рассмотрена проблема адресного финансирования секторов экономики. Предложена методика адресного финансирования секторов экономики путём капиталовложений в инновационное развитие. На основании статистических данных по показателям деятельности секторов экономики произведен расчет показателей их инновационного потенциала, в основе которого объем реализованной инновационной продукции (товаров, услуг) по видам экономической деятельности. В целях стимулирования секторов экономики путем капиталовложений в инновационное развитие предложено внедрение адресного финансирования последних. Решена задача количественной оценки адресного финансирования секторов экономики путем капиталовложений в инновационное развитие на основе комплексного подхода. Согласно полученным результатам под адресное финансирование попадают сектора экономики, которые определены наиболее рискованными и имеют потенциал к инновационному развитию. Проведена апробация предложенной методики экспериментальным методом. На основе комплексного подхода по показателям риска сектора экономики и показателя инновационного потенциала сектора экономики определено адресное финансирование для 5-ти секторов экономики (а именно: P, N, M, L и J). Большее адресное финансирование получит сектор P, а меньшее – секторы N, M, L и J соответственно. Величина этих частей составит 47,30%, 22,31%, 13,48%, 9,56% и 7,34% соответственно от 100%. Результаты имеют практический интерес для органов управления (местным, территориальным и др.) при распределении средств по вектору адресного финансирования секторов экономики путем вложений в инновационное развитие. Теоретически интересно исследователям, занимающимся вопросами финансового обеспечения, адресного финансирования и государственного администрирования.
Розробка методики адресного фінансування секторів економіки шляхом капіталовкладень в інноваційний розвиток
Keywords: сектор економіки; адресне фінансування; державні капіталовкладення; інноваційний розвиток; комплексний підхід; economic sector; targeted financing; public investment; innovative development; сектор экономики; адресное финансирование; государственные капиталовложения; инновационное развитие; комплексный подход; integrated approach; Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность; Україна. Ukraine. Украина