Відповідальність за воєнні злочини в міжнародному кримінальному праві - Логвиненко, Є. С.; Lohvynenko, Ye. S.; Логвиненко (Велика) Євгенія Сергіївна (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994-2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листопада 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - С. 270-272, 2019)
Наведені в тезах положення Римського Статуту Міжнародного кримінального суду демонструють розвиток міжнародного кримінального права та якісного покращення правової визначеності його норм в частині не лише криміналізації діянь (у даному випадку – воєнних злочинів), але й встановлення мір покарання за їх скоєння, а також у визначенні обставин, що підлягають врахуванню при винесені покарання, іншими словами, – у форматі загальновизнаного принципу кримінального права nullum crimen sine lege – nulla poena sine lege. Незважаючи на це, чимало питань, пов’язаних з розробкою дієвого міжнародного правого механізму захисту людини від наслідків збройних конфліктів (насамперед, воєнних злочинів), потребують якомога скорішого розв’язання. Серед яких – подальша розробка та оптимізація інституту відповідальності за воєнні злочини в міжнародному кримінальному праві.

The provisions of the Rome Statute of the International Criminal Court given in the theses demonstrate the development of international criminal law and the qualitative improvement of the legal certainty of its norms in terms of not only the criminalization of acts (in this case, war crimes), but also the establishment of punishments for their commission, as well as in determining the circumstances that are subject to consideration when imposing punishment, in other words, in the format of the generally recognized principle of criminal law nullum crimen sine lege - nulla poena sine lege. Despite this, many issues related to the development of an effective international legal mechanism for protecting people from the consequences of armed conflicts (primarily war crimes) need to be resolved as soon as possible. Among them is the further development and optimization of the institution of responsibility for war crimes in international criminal law.
Keywords: міжнародні злочини; відповідальність; воєнні злочини; міжнародне кримінальне право; international criminal law; international crimes; war crimes; Римський статут; Rome Statute