Проєктні технології на заняттях української мови та літератури як чинник формування предметних компетентностей - Коверсун, Н. А.; Koversun, N. A. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 287-288, 2021)
Визначено, що предметна компетентність – це можливість установлювати зв'язки між набутими мовними, літературними знаннями та застосовувати їх у творчій діяльності, успішно використовувати свої вміння, сформовані протягом вивчення української мови та літератури як навчальної дисципліни. Для того, щоб здобувачі освіти ефективно застосовували предметні компетентності у процесі навчання мови та літератури, викладачу необхідно звернутися до активних методів навчання, зокрема проєктного. Проєктна діяльність дає змогу самореалізуватися викладачу та здобувачеві освіти, розкриває їхній творчий потенціал. Усі компоненти проєкту роблять заняття нетрадиційним, проте з формуванням ключових компетентностей, які важливі для навчання.

It was determined that subject competence is the ability to establish connections between the acquired linguistic and literary knowledge and apply them in creative activities, successfully use the skills formed during the study of the Ukrainian language and literature as an educational discipline. In order for students to effectively apply subject competencies in the process of learning language and literature, the teacher needs to turn to active learning methods, in particular project-based learning. Project activity enables self-realization of the teacher and student of education, reveals their creative potential. All components of the project make the lesson non-traditional, but with the formation of key competencies, which are important for learning.

Определено, что предметная компетентность – это возможность устанавливать связи между приобретенными языковыми, литературными знаниями и применять их в творческой деятельности, успешно использовать свои умения, сформированные на протяжении изучения украинского языка и литературы как учебной дисциплины. Для того чтобы соискатели образования эффективно применяли предметные компетентности в процессе обучения языку и литературе, преподавателю необходимо обратиться к активным методам обучения, в частности, к проектному. Проектная деятельность позволяет самореализоваться преподавателю и соискателю образования, раскрывает их творческий потенциал. Все компоненты проекта делают занятие нетрадиционным, однако с формированием ключевых компетентностей, которые важны для обучения.
Keywords: проєктні технології; project technologies; проектные технологии; предметна компетентність; subject competence; предметная компетентность; інноваційні методики; innovative methods; инновационные методики; навчальний процес; learning process; учебный процесс