Правовий статус підкомітетів комітетів Верховної Ради України - Зозуля, О. І.; Zozulia, O. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5428-4622 (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер.: Право. – 2019. – Вип. 56, т. 1. – С. 41-44, 2019)
Виконано аналіз теоретичних положень та конституційно-правового регулювання статусу підкомітетів комітетів Верховної Ради України. Визначено, що підкомітети як внутрішні робочі органи комітетів Верховної Ради України зазвичай діють на постійній основі, є порівняно нечисленними та складаються лише із членів відповідного комітету. В умовах досить широких предметів відання більшості парламентських комітетів та їх нерідко значного персонального складу підкомітети дозволяють досягти більшої спеціалізації (фаховості) комітетів Верховної Ради України і цілеспрямованості їхньої діяльності, а також пришвидшити та поглибити роботу над складними питаннями. Встановлено особливості статусу підкомітетів, якими є його похідний характер від статусу парламентських комітетів, спрямованість на забезпечення основних напрямків діяльності комітету, менш формалізований характер діяльності, необмеженість кількості підкомітетів і їх граничного складу, членство членів комітету в кількох підкомітетах і право брати участь в їх роботі без такого членства, рекомендаційний характер рішень підкомітету, визначення правил діяльності підкомітету за аналогією до правил роботи комітету. Обґрунтовано пріоритетні напрями удосконалення правового статусу підкомітетів парламентських комітетів, що насамперед потребує комплексного законодавчого закріплення підстав і порядку утворення підкомітетів та формування їх персонального складу, статусу голови та членів, повноважень підкомітетів і засад їх взаємодії, предмету та порядку прийняття доручень підкомітету; встановлення обов’язковості утворення підкомітетів та їх участі в розгляді законопроектів; урахування фракційної приналежності та компетентності під час формування складу підкомітетів; обмеження права членів комітету одночасно входити до складу не більше двох-трьох підкомітетів.

The analysis of the theoretical basis and constitutional-legal regulation of the status of subcommittees of the committees of the Verkhovna Rada of Ukraine is made. It has been determined that subcommittees as internal working bodies of the committees of the Verkhovna Rada of Ukraine, usually acting on a regular basis, are relatively small and comprise only members of the relevant committee. Under the conditions of rather broad subject matter of the majority of parliamentary committees and its often signifcant personal composition, subcommittees make it possible to achieve greater specialization (professionalism) of the committees of the Verkhovna Rada of Ukraine and the purposefulness of its activities, as well as speed up and deepen work on complex issues. It was established the peculiarities of the status of subcommittees, which are its derivative character from the status of parliamentary committees, the focus on providing the main areas of activity of the committee, the less formalized nature of activity, the unlimited number of subcommittees and its composition limit, the membership of committee members in several subcommittees, the right to participate in its work without such membership, the recommendatory nature of the decisions of the subcommittee, the defnition of the rules of the subcommittee activities by analogy with the rules of work of the committee. The priority directions of improvement the legal status of the subcommittees of parliamentary committees are substantiated, which, frst of all, requires a comprehensive legislative consolidation of the grounds and procedure for the formation of subcommittees and the formation of its personal composition, the status of the chairperson and members, the powers of the subcommittees and the bases of its interaction, the subject and procedure for accepting the instructions of the subcommittee; the establishment of the mandatory formation of subcommittees and its participation in the consideration of bills; taking into account fractional affliation and competence in the formation of the composition of the subcommittees; limiting the right of members of committee at one and the same time to join not more than two to three subcommittees.

Выполнен анализ теоретических положений и конституционно-правового регулирования статуса подкомитетов комитетов Верховной Рады Украины. Определено, что подкомитеты как внутренние рабочие органы комитетов Верховной Рады Украины обычно действуют на постоянной основе, сравнительно немногочисленны и состоят только из членов соответствующего комитета. В условиях достаточно широких предметов ведения большинства парламентских комитетов и их нередко значительного персонального состава подкомитеты позволяют достичь большей специализации (профессионализма) комитетов Верховной Рады Украины и целеустремленности их деятельности, а также ускорить и углубить работу над сложными вопросами.
Legal status of subcommittees of the committees of the Verkhovna Rada of Ukraine
Зозуля О. І. Правовий статус підкомітетів комітетів Верховної Ради України / Зозуля О. І. // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер.: Право. – 2019. – Вип. 56, т. 1. – С. 41-44.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; комітети Верховної Ради України; Верховна Рада України; підкомітети комітетів Верховної Ради України; комитеты Верховной Рады Украины; Верховная Рада Украины; committees of Verkhovna Rada of Ukraine; Verkhovna Rada of Ukraine; subcommittees