Поняття «криміногенний вплив засобів масової інформації» - Пахнін, М. Л.; Pakhnin, M. L.; Микола Пахнін (Наше право. - 2020. - № 3. - С. 201-206, 2020)
Наголошено, що криміногенний вплив засобів масової інформації – це криміналізація та віктимізація окремих людей та суспільства загалом, що виражається у формуванні відповідних світогляду і поведінки шляхом інформаційної діяльності. Це, з однієї сторони, процес формування протиправних поведінки та свідомості, а з іншої – процес перетворення особи на жертву кримінального правопорушення внаслідок виховання віктимної поведінки або нездатності протистояти злочинності. Знаряддям впливу є інформація, як сукупність відомостей або даних із великою кількістю форм, способів і методів її подачі.

It is emphasized that the criminogenic influence of the mass media is the criminalization and victimization of individuals and society in general, which is expressed in the formation of the corresponding worldview and behavior through information activities. This is, on the one hand, the process of forming illegal behavior and consciousness, and on the other hand, the process of turning a person into a victim of a criminal offense due to the upbringing of victim behavior or the inability to resist crime. The tool of influence is information, as a collection of information or data with a large number of forms, ways and methods of its presentation.

Отмечено, что криминогенное влияние средств массовой информации – это криминализация и виктимизация отдельных людей и общества в целом, что выражается в формировании соответствующих мировоззрения и поведения путем информационной деятельности. Это, с одной стороны, процесс формирования противоправного поведения и сознания, а с другой – процесс превращения лица в жертву уголовного преступления вследствие воспитания виктимного поведения или неспособности противостоять преступности. Орудием воздействия является информация как совокупность сведений или данных с большим количеством форм, способов и методов ее подачи.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; засоби масової інформації; mass media; средства массовой информации; криміналізація; criminalization; криминализация; криміногенний вплив; criminogenic influence; криминогенное влияние; віктимізація; victimization; виктимизация; протидія; counteraction; противодействие