Психологічний зміст рольової поведінки в професійній діяльності працівників міліції - Доценко, В. В.; Dotsenko, V. V.; Вікторія Доценко (Вісник Національної академії оборони України. – 2014. – Вип. № 1. – С. 215- 219., 2014)
У статті представлені результати теоретичного аналізу вивчення проблеми рольової поведінки особистості. Наведено визначення дефініцій «рольова поведінка» і «життєвий сценарій», розкрито їх структуру і класифікацію ролей. Описано вплив виконання професійної ролі на особистість. Визначено цілі використання професійних ролей працівниками міліції. Висвітлено психологічну структуру рольової поведінки та механізми її реалізації працівниками міліції.

The article describes the results of the theoretical analysis of the role behavior of the personality problem studies. The author defines the “role behavior” and the “life scenario”; describes their structure and the classification of roles. The article contains the description of influence of the professional role performance. The author determines the aims of the professional roles usage by the law enforcement officers. The article covers the psychological structure of the role behavior and the mechanisms of its implementation. The author emphasizes that psychodiagnostics of the role repertoire of the personality will contribute to the forecasting of the behavior type of the law enforcement officers in different professional situations.

В статье представлены результаты теоретического анализа изучения проблемы ролевого поведения личности. Приведены определения дефиниций «ролевое поведение» и «жизненный сценарий», раскрыто их структуру и классификацию ролей. Описано влияние выполнения профессиональной роли на личность. Определены цели использования профессиональных ролей работниками милиции. Освещена психологическая структура ролевого поведения и механизмы ее реализации работниками милиции.
Psychological content role behavior in professional activity of a police officer
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; Internal Affairs Agencies; органы внутренних дел; міліція; рольова поведінка; життєвий сценарій; професійна роль; працівник міліції; ролевое поведение; жизненный сценарий; профессиональная роль; работник милиции; role behavior; life scenario; professional role; law enforcement officers