Соціальний інтелект у контексті поліцейської діяльності - Усик, К. М.; Usyk, K. M. (Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 29 берез. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 247-249, 2024)
Розглянуто соціальний інтелект як здатність до розуміння оточуючих людей та грамотного вибудовування взаємин. Зазначено роль соціального інтелекту. Підкреслено, що у ракурсі поліцейської діяльності соціальний інтелект сприяє успішній професійній адаптації, підвищенню впевненості в собі, розвитку комунікативної компетентності, перешкоджає проявам девіантної і емоційного вигоряння. Соціальний інтелект є істотним ресурсом підвищення стійкості поліцейських до стресу.

Social intelligence is considered as the ability to understand the surrounding people and competently build relationships. The role of social intelligence is indicated. It is emphasized that, from the perspective of police activity, social intelligence contributes to successful professional adaptation, increasing self-confidence, development of communicative competence, prevents manifestations of deviance and emotional burnout. Social intelligence is an essential resource for increasing police officers' resistance to stress.

Рассмотрен социальный интеллект как способность к пониманию окружающих и грамотному выстраиванию взаимоотношений. Указана роль социального интеллекта. Подчеркнуто, что в ракурсе полицейской деятельности социальный интеллект способствует успешной профессиональной адаптации, повышению уверенности в себе, развитию коммуникативной компетентности, препятствует проявлению девиантного и эмоционального выгорания. Социальный интеллект является существенным ресурсом повышения стойкости полицейских к стрессу.
Keywords: соціальний інтелект; поліцейські; поліцейська діяльність; професійна адаптація; емоційне вигоряння; стрес; social intelligence; police officers; police activity; professional adaptation; emotional burnout; stress; социальный интеллект; полицейские; полицейская деятельность; профессиональная адаптация; эмоциональное выгорание; стресс