Військова експертиза: що це таке і які завдання вирішує? - Шугаєва, І. В.; Shuhaieva, I. V. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 600-602, 2024)
Відзначено, що військова експертиза – це, по-перше, різновид судових експертиз, по-друге, процесуальна форма використання спеціальних знань у кримінальному провадженні задля з’ясування: обставин застосування та дій військових формувань, обставин, що призвели до настання тяжких наслідків, і відповідності дій (бездіяльності) посадових осіб вимогам керівних документів (покладених обов’язків).

It was noted that military expertise is, firstly, a type of forensic expertise, and secondly, a procedural form of using special knowledge in criminal proceedings to find out: the circumstances of the use and actions of military formations, the circumstances that led to the occurrence of serious consequences, and compliance of actions (inaction) of officials with the requirements of governing documents (assigned duties).

Отмечено, что военная экспертиза – это, во-первых, разновидность судебных экспертиз, во-вторых, процессуальная форма использования специальных знаний в уголовном производстве для выяснения: обстоятельств применения и действий военных формирований, обстоятельств, которые привели к наступлению тяжелых последствий, и соответствия действий (бездействия) должностных лиц требованиям руководящих документов (возложенных обязанностей).
Keywords: кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; залучення експерта; involvement of an expert; привлечение эксперта; військова експертиза; military examination; военная экспертиза