Принцип пропорційності у правотворчій діяльності - Чупира, Б. І.; Chupyra, B. I. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 150-152, 2025)
Зауважено, що ефективне застосування принципу пропорційності в законодавчій діяльності України є запорукою побудови правової, демократичної держави, в якій домінують принципи верховенства права, поваги до людської гідності та забезпечення прав людини.

It was noted that the effective application of the principle of proportionality in the legislative activity of Ukraine is a guarantee of building a legal, democratic state, in which the principles of the rule of law, respect for human dignity and the protection of human rights dominate.
Keywords: правотворча діяльність; принцип пропорційності; права людини; lawmaking; principle of proportionality; human rights