Призначення та провадження судових експертиз : [навчальний посібник] - Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Михайло Щербаковський (Xарків: Видав. будинок "Фактор", 2011. – 400 с., 2011)
У посібнику на основі аналізу слідчої, судової та експертної практики, узагальнення літературних джерел комплексно висвітлені процесуальні, організаційні, тактичні та методичні основи проведення судових експертиз. Розкрито поняття судової експертизи, наведено сучасну класифікацію судових експертиз, права, обов’язки та відповідальність судового експерта, систему державних експертних установ та їх функції. Розглянуто тактику проведення судових експертиз, дано рекомендації з підготовки об’єктів дослідження та формулювання запитань експерту. Навчальний посібник призначений для курсантів, студентів вищих навчальних закладів юридичного профілю, а також може бути використаний у практичній діяльності працівниками слідчих органів.

The manual, based on the analysis of investigative, judicial and expert practice, summarizing literary sources, comprehensively covers the procedural, organizational, tactical and methodical bases of conducting forensic examinations. The concept of forensic expertise is revealed, the modern classification of forensic expertise, the rights, duties and responsibilities of a forensic expert, the system of state expert institutions and their functions are given. The tactics of conducting forensic examinations were considered, recommendations were given on the preparation of research objects and the formulation of questions to the expert. The training manual is intended for cadets, students of higher educational institutions of a legal profile, and can also be used in practical activities by employees of investigative bodies.

В пособии на основе анализа следственной, судебной и экспертной практики обобщения литературных источников комплексно освещены процессуальные, организационные, тактические и методические основы проведения судебных экспертиз. Раскрыты понятия судебной экспертизы, приведена современная классификация судебных экспертиз, права, обязанности и ответственность судебного эксперта, система государственных экспертных учреждений и их функции. Рассмотрена тактика проведения судебных экспертиз, даны рекомендации по подготовке объектов исследования и формулировке вопросов эксперту. Учебное пособие предназначено для курсантов, студентов высших учебных заведений юридического профиля, а также может быть использовано в практической деятельности работниками следственных органов.
Keywords: криміналістика; Навчальні видання. Educational edition. Учебные издания; Україна; проведення судових експертиз; судовий експерт; судові експертизи; criminalistics; conducting forensic examinations; forensic examinations; forensic expert; криминалистика; проведение судебных экспертиз; судебный эксперт; судебные экспертизы