Міжнародний досвід застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) - Шатрава, С. О.; Shatrava, S. O.; Погорілець, О. В.; Pohorilets, O. V. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 245-247, 2021)
Зазначено, що механізм санкцій є міжнародно-правовим інструментом та був сформований як один із механізмів дотримання міжнародного права, що застосовується проти іноземних громадян за певних обставин: по-перше, якщо немає інших механізмів протидії правопорушенню: наприклад, немає підстав для застосування кримінальної відповідальності проти іноземного громадянина на території України; по-друге, якщо конкретне правопорушення (наприклад, терористична діяльність) встановлене компетентним органом іноземної держави, а міжнародна спільнота хоче підтримати таку державу в застосуванні відповідальності до правопорушника; по-третє, за наявності підстав застосування таких санкцій згідно з міжнародним та національним правом. Розглянуто міжнародний досвід застосування обмежувальних заходів (санкцій).

It is noted that the sanctions mechanism is an international legal instrument and was formed as one of the mechanisms for compliance with international law, which applies against foreign nationals under certain circumstances: first, if there is no other mechanisms of combating the offense: for example, there are no grounds for their application criminal liability against a foreign citizen on the territory of Ukraine; secondly, if a specific offense (for example, terrorist activity) is established by a competent authority of a foreign state, and the international community wants to support such state in the application of responsibility to the offender; thirdly, if available grounds for applying such sanctions in accordance with international and national law. The international experience of the application of restrictive measures (sanctions) is considered.

Отмечено, что механизм санкций является международно-правовым инструментом и был сформирован как один из механизмов соблюдения международного права, который применяется против иностранных граждан при определенных обстоятельствах: во-первых, если нет других механизмов противодействия правонарушению: например, нет оснований для применения уголовной ответственности против иностранного гражданина на территории Украины; во-вторых, если конкретное правонарушение (например, террористическая деятельность) установлено компетентным органом иностранного государства, а международное сообщество хочет поддержать такое государство в применении ответственности к правонарушителю; в-третьих, при наличии оснований применения таких санкций согласно международному и национальному праву. Рассмотрен международный опыт применения ограничительных мер (санкций).
Keywords: міжнародний досвід; international experience; международный опыт; обмежувальні заходи; restrictive measures; ограничительные меры; санкції; sanctions; санкции