Особливості нормативно-правової регламентації юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України - Пчелін, В. Б.; Pchelin, V. B.; Звірянський, Г. В.; Zvirianskyi, H. V.; Віталій Пчелін; Геннадій Звірянський (Право і безпека. – 2023. – № 3 (90). – С. 32-43, 2023)
Визначено сутність і проаналізовано особливості нормативно-правової регламентації юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України. З’ясовано зміст і значення категорії «юридична відповідальність», що було використано в основі формування авторського бачення сутності юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України як закріпленої на нормативно-правовому рівні міри регулятивного впливу на поведінку таких працівників, що здійснюється внаслідок відхилення від встановлених законодавством правил їх діяльності та полягає в застосуванні відповідних заходів. Встановлено й охарактеризовано сукупність актів чинного національного законодавства, на основі яких здійснюється нормативно-правова регламентація юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України. Охарактеризовано основні нормативно-правові акти, які визначають правові підстави притягнення працівників Бюро економічної безпеки України до відповідного різновиду юридичної відповідальності. Зроблено висновок, що притягнення працівників Бюро економічної безпеки України до окремих різновидів юридичної відповідальності не врегульовано належним чином на нормативно-правовому рівні. Обґрунтовано, що матеріальна відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, на відміну від працівників інших правоохоронних органів, регулюється положеннями загального, а не спеціального законодавства. Доведено, що сьогодні відсутній спеціальний акт законодавства, на підставі положень якого здійснюється нормативно-правова регламентація дисциплінарної відповідальності безпосередньо працівників Бюро економічної безпеки України. Сформовано підходи до подолання недоліків нормативно-правової регламентації юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України. Запропоновано дієві шляхи вирішення ситуації, що склалася в досліджуваній сфері, за допомогою внесення відповідних змін до чинного національного законодавства України, на основі положень якого здійснюється нормативно-правова регламентація юридичної відповідальності працівників Бюро економічної безпеки України, а також доведено необхідність ухвалення спеціального акта законодавства, положення якого визначали б правові засади притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

The article defines the essence and analyses the features of legal regulation of legal liability of employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine. The essence, content and significance of the category “legal liability” have been clarified, and this has been used as the basis for forming the authors’ vision of the essence of legal liability of employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine as a measure of regulatory influence on the behaviour of such employees which is exercised as a result of deviations from the rules of their activities established by law and is expressed in the application of appropriate negative measures. It has been identified and characterized a set of acts of current national legislation on the basis of which the legal liability of the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine is regulated. The main regulatory legal acts which determine the legal grounds for bringing the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine to the relevant type of legal liability have been described. It has been concluded that bringing the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine to certain types of legal liability is not properly regulated at the legal level. It has been substantiated that the material liability of the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine who hold special ranks, unlike employees of other law enforcement agencies, is regulated by the provisions of general rather than special legislation. It has been proved that today there is no special legislative act which regulates disciplinary liability of the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine. Approaches to overcoming the shortcomings of legal regulation of legal liability of the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine have been formed. Effective ways to resolve the situation in the area under study have been suggested by introducing appropriate amendments to the current national legislation of Ukraine, on the basis of which the legal liability of the employees of the Bureau of Economic Security of Ukraine is regulated, and the necessity of adopting a special legislative act which would determine the legal basis for bringing them to disciplinary liability has been proved.

Определены сущность и разновидности юридической ответственности работников Бюро экономической безопасности Украины. Проанализированы положения нормативно-правовых актов, на основании которых осуществляется нормативно-правовая регламентация юридической ответственности работников Бюро экономической безопасности Украины. Выяснены недостатки нормативно-правовой регламентации юридической ответственности работников Бюро экономической безопасности Украины с формированием возможных путей их решения.
Legal regulation features of legal liability of the Bureau of Economic Security of Ukraine employees
Keywords: юридична відповідальність; Бюро економічної безпеки України; економічна безпека держави; нормативно-правова регламентація; правовий статус працівників; legal liability; Bureau of Economic Security of Ukraine; economic security of the state; legal regulation; legal status of the employees; юридическая ответственность; Бюро экономической безопасности Украины; экономическая безопасность государства; нормативно правовая регламентация; правовой статус работников